Zaterdag 21 en zondag 22 mei 2022 keert het Sinfonietta String Festival Zeeland na twee jaar live terug in Veere en Middelburg. Amsterdam Sinfonietta speelt van groot tot klein, van orkeststerkte tot de intiemste kamermuziek, en brengt gastsolisten Antje Weithaas (viool), David McCarroll (viool) en Olivier Patey (klarinet) mee.
Terug naar de agenda

Een weekend strijkersmuziek van wereldklasse

Het festival bestaat uit twee concerten in volledige strijkorkestbezetting in de Grote Kerk Veere en twee programmaonderdelen in kleinere bezetting. In de concerten hoort u strijkersmuziek in alle smaken, van groot tot klein, van orkeststerkte tot de intiemste kamermuziek. Het festival opent zaterdagmiddag met een Muziekroute door historisch Veere. In de avond staat La baiser de la fee met Antje Weithaas op de planning. De tweede dag start met een kamermuziekconcert in de Zeeuwse Concertzaal. En het slotconcert is zondagmiddag in de Grote Kerk Veere.

Een passe-partout geeft u de kans om het hele weekend van strijkersmuziek te genieten tegen een gereduceerde prijs. Maar natuurlijk kunt ook kaarten voor de losse concerten bestellen.

Hieronder een korte omschrijving van alle concerten. Klik voor meer informatie over de vier concerten op de link in de titel. Via die pagina kunt u ook losse tickets kopen voor het concert.

 

Zaterdagmiddag 21 mei 2022: Kamermuziekroute in Veere

Het festival opent met de Kamermuziekroute, die je in de kleinste bezettingen kennis laat maken met de mooiste strijkersmuziek. Op drie historische locaties in Veere hoor je korte concerten. Solo, duo en triowerken uit verschillende stijlperioden passeren de revue. Met niet meer dan veertig bezoekers per concert is de sfeer intiem en informeel.

Zaterdagavond 21 mei 2022: Le baiser de la fée met Antje Weithaas

De Duitse violiste Antje Weithaas is opnieuw gastaanvoerder bij Amsterdam Sinfonietta. Ze soleert in Stravinsky’s Divertimento voor strijkorkest, waarvoor hij zich liet inspireren door de Russische meester Tsjaikovski. Het Divertimento klinkt daarom veel romantischer dan zijn normale werk. Van Tsjaikovski’s hand is het Derde Strijkkwartet, dat Amsterdam Sinfonietta in een versie voor strijkorkest speelt. Tijdens zijn bezoek aan Japan in 1958 hoorde Stravinsky per toeval Takemitsu’s Requiem voor strijkorkest. Hij raakte zeer onder de indruk van de gepassioneerde schrijfstijl van de jonge componist.

Zondagochtend 22 mei: Kamermuziek in de Zeeuwse Concertzaal

Op zondagochtend spelen de aanvoerders van Amsterdam Sinfonietta een kamermuziekconcert in de Zeeuwse Concertzaal. Twee grote componisten staan op het programma. De eigenzinnige Beethoven schreef vroeg in zijn carrière een aantal strijktrio’s voor viool, altviool en cello. Dat was destijds geen populair genre, en ook de ingenieuze manier waarop hij de instrumenten laat samenspelen was zijn tijd ver vooruit. Trendsetter Mendelssohn schreef zijn Tweede Strijkkwintet enkele jaren voor zijn overlijden. Hij gaf het nooit uit, volgens de overlevering omdat het gevoel had dat het ’niet af’ was. Desondanks wordt het nu gezien als een zeer succesvol muziekstuk, dat thuishoort naast componisten als Mozart en – je raadt het al – Beethoven.

 

Zondagmiddag 22 mei: Slotconcert

Het slotconcert onder leiding van David McCarroll is werkelijk een feest voor het oor. Samen met meesterklarinettist Olivier Patey speelt Amsterdam Sinfonietta het levendige Klarinetconcert van Mozart, dat in 1791 in Praag in première ging – een maand voor Mozarts overlijden. De muziek ging verloren, en pas eeuwen later lukte het om het concert te reconstrueren voor de ‘moderne’ klarinet en strijkers. Sindsdien vindt het concert wereldwijd zijn weg. De Britse componist William Walton schreef zijn Sonata for strings oorspronkelijk als strijkkwartet, en werkte het daarna om tot een werk voor strijkorkest. De harmonieuze benadering doen denken aan de Romantische Brahms of Beethoven, al wordt die indruk overtuigend weggevaagd in het ritmisch gepeperde laatste deel, waar Stravinsky over Waltons schouder lijkt te hebben meegekeken.
Datum en tijden
Aanvang 21/05/2022 13:30
Afgelopen 22/05/2022 17:00
Locatie

Veere

Tickets
Passepartout concerten 80,00
Passepartout concerten en wandeling 90,00