Van reddeloze kerk tot uniek monument
De Grote Kerk van Veere is gesticht in 1342, als Onze Lieve Vrouw Ter Sneeuw. Ze werd verbouwd tot Gotische kruisbasiliek, met een toren die honderd meter de hemel in moest reiken. Het ontwerp was van de bekende bouwmeesterfamilies Spoorwater en Keldermans, die ook verantwoordelijk zijn voor de kathedraal van Mechelen, het Markiezenhof in Bergen op Zoom en de stadhuizen van Leuven en Middelburg.
Lef en doorzettingsvermogen
De kerk staat symbool voor de ambities, het lef en het doorzettingsvermogen van het gewest Zeeland. Maar de toren werd nooit afgebouwd en alle kerkschatten en ornamenten zijn in de loop der tijd verdwenen. Wat rest is een lege kerk, die echter vol zit met verhalen.
Hospitaal en bedelaarswerkplaats
Na de Engelse en Franse belegeringen verloor de Grote Kerk haar religieuze functie. Ze diende als militair hospitaal, bedelaarswerkplaats, opslagruimte en als noodopvang voor vee tijdens de inundatie en de Watersnoodramp. Hoe zwaar ze ook beschadigd werd, ze bleef tot na de tweede wereldoorlog drinkwater bieden aan de Veerenaren. Via het kolossale dak en de eeuwenoude cisterne. De kerk was een geheime fietsplek voor de domineesvrouw, werd gebruikt als overdekt voetbalveld en als meer dan ruime markthal.
Gered
Eind negentiende eeuw werd de kerk gered van de sloop door Victor de Stuers, die het gebouw tot het allereerste Rijksmonument van Nederland benoemde. Vandaag is de Grote Kerk Veere eigendom van Stichting Monumenten Bezit, dat onderdeel uitmaakt van de Nationale Monumenten Organisatie. In Zeeland horen ook de Oostkerk in Middelburg, de Sint Bavo in Aardenburg, de Sint Lievensmonstertoren in Zierikzee en de Schotse Huizen in het portfolio van Stichting Monumenten Bezit. De Grote Kerk Veere biedt nu onderdak aan een unieke experience en geeft alle ruimte voor kunst, cultuur en nieuwe ontmoetingen