Het feestelijke slotconcert van het Sinfonietta String Festival Zeeland 2022 zet twee werken naast elkaar die elk op hun eigen manier uniek zijn. Mozarts Klarinetconcert in A is het enige concert voor klarinet dat hij ooit schreef, en de Brit William Walton maakte voor de Sonate voor strijkers een orkestbewerking van zijn eigen Strijkkwartet.
Terug naar de agenda
Het slotconcert onder leiding van David McCarroll is werkelijk een feest voor het oor. Samen met meesterklarinettist Olivier Patey speelt Amsterdam Sinfonietta het levendige Klarinetconcert van Mozart, dat in 1791 in Praag in première ging – een maand voor Mozarts overlijden. De muziek ging verloren, en pas eeuwen later lukte het om het concert te reconstrueren voor de ‘moderne’ klarinet en strijkers. Sindsdien vindt het concert wereldwijd zijn weg. De Britse componist William Walton schreef zijn Sonata for strings oorspronkelijk als strijkkwartet, en werkte het daarna om tot een werk voor strijkorkest. De harmonieuze benadering doen denken aan de Romantische Brahms of Beethoven, al wordt die indruk overtuigend weggevaagd in het ritmisch gepeperde laatste deel, waar Stravinsky over Waltons schouder lijkt te hebben meegekeken.
Over David McCarroll – leiding en viool
David McCarroll werd geboren in Californie en startte zijn vioollessen al op zijn vierde. Tegenwoordig treedt hij regelmatig op in de grote concertzalen in Europa, zoals het Konzerthaus Berlin en het Amsterdamse Concertgebouw, maar ook als kamermusicus op de diverse grote muziekfestivals. Hij studeerde viool in onder andere Berkeley en de Londense Yehudi Menuhin School bij Anne Crowden en Simon Fischer.
David won diverse wedstrijden en trad op met diverse symfonie- en strijkorkesten, zoals het Radio-Symfonieorkest Wenen of Hong Kong Sinfonietta. Met de albums van het Vienna Piano Trio won hij diverse prijzen, zoals een ECHO Klassik voor een bundeling van alle Pianotrio’s van Brahms. In het Sinfonietta String Festival Zeeland debuteert David als gastaanvoerder van Amsterdam Sinfonietta. David bespeelt een viool uit 1761, gemaakt door A&J Gagliano.
Over Olivier Patey – klarinet
Soloklarinettist Olivier Patey is geboren in het Franse Lille, studeerde aan de conservatoria van Lille en Rueil-Malmaison en vervolgde zijn opleiding bij Michel Arrignon aan het Conservatoire Supérieur de Paris. Nadat hij in 2005 afstudeerde met de hoogste onderscheiding nam hij nog twee jaar deel aan een ‘perfectionnement’-opleiding. Olivier is sinds 2013 eerste klarinettist van het Concertgebouworkest. Daarvoor bracht hij jaren door in het Berlijnse Mahler Chamber Orchestra en het Lucerne Festival Orkest. Ook speelde hij regelmatig bij de Opéra de Paris en bij het Orchestre Philharmonique de Radio-France. Hij was prijswinnaar van de Internationale Musikwettbewerb der ARD en de Carl Nielsen International Music Competition. Als solist werkte Olivier met onder meer het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Münchener Kammerorchester en het Praag Filharmonisch Orkest. Olivier is ook actief als kamermusicus. Hij is aan het Arties Festival in Mumbai verbonden als mede-oprichter van het label Arties Records.

Programma

Mozart – Klarinetconcert in A, KV 622, Walton – Sonate voor strijkorkest

Musici

Amsterdam Sinfonietta, David McCarroll - leiding en viool, Olivier Patey - klarinet

Datum en tijden
Datum
22/05/2022
Deuren open 15:30
Aanvang 16:00
Afgelopen 17:00
Locatie

Grote Kerk Veere

Tickets
1e rang 36,00
2e rang 32,00