Op zaterdagavond 21 mei treed Antje Weithaas aan in de Grote Kerk Veere. De Duitse violiste Antje Weithaas is opnieuw gastaanvoerder bij Amsterdam Sinfonietta. Ze soleert in Stravinsky’s Divertimento voor strijkorkest, waarvoor hij zich liet inspireren door de Russische meester Tsjaikovski. Het Divertimento klinkt daarom veel romantischer dan zijn normale werk.
Terug naar de agenda

Stravinsky genoot een wereldwijde reputatie als modernistische bad boy. Maar in het ballet Le baiser de la fée (De kus van de fee) waar het Divertimento een afgeleide van is, betoont Stravinsky eer aan de Russische ballettraditie, en aan de Romantische stijl van Pjotr Tsjaikovski in het bijzonder. Stravinsky had zijn negentiende-eeuwse voorganger hoog zitten. Geen wonder dat hij in 1927 toehapte op het verzoek een ‘Tsjaikovskiana’ te componeren, als hommage aan de oude meester, 35 jaar na diens dood. Hij gebruikte daarvoor ook Tsjaikovski’s muziek, zoals bijvoorbeeld diens Berceuse de la tempête (op. 54, nr. 10). De componist leende echter meer dan alleen muzikaal materiaal van zijn voorganger. Ook de orkestsamenstelling van het ballet is vergelijkbaar, met de strijkers in een veel prominentere rol dan we van Stravinsky gewend zijn. Mede door Stravinsky’s ambigue woorden over het werk is altijd onduidelijk gebleven of Le baiser de la fée als een hommage of als parodie was bedoeld.

Van Tsjaikovski’s hand is het Derde Strijkkwartet, dat Amsterdam Sinfonietta in een versie voor strijkorkest speelt. Tijdens zijn bezoek aan Japan in 1958 hoorde Stravinsky per toeval Takemitsu’s Requiem voor strijkorkest. Hij raakte zeer onder de indruk van de gepassioneerde schrijfstijl van de jonge componist.

Over Antje Weithaas, leiding en viool

Antje Weithaas studeerde viool aan de Hanns Eisler Hochschule für Musik in Berlijn. Ze won daarna de Kreisler Competitie in Graz en het Bach-concours in Leipzig en het Internationaal Vioolconcours in Hannover. Weithaas speelde als solist met onder andere het Los Angeles Philharmonic, BBC Symphony en het Deutsches Symphonie-Orkester Berlin, onder leiding van onder meer Sir Neville Marriner, Vladimir Ashkenazy, Marc Albrecht en Antonello Manacorda. Haar repertoire is zeer divers en reikt van Vioolconcerten van Mozart en Beethoven tot Widmanns Vioolconcert en werken van Sjostakovitsj, Ligeti, Hartmann en Goebaidoelina. Ze speelde eerder met Amsterdam Sinfonietta in de muziektheater-productie Kreutzer vs. Kreutzer.

Programma

Takemitsu – Requiem, Stravinsky - Divertimento, Tsjaikovski – Strijkkwartet nr. 3

Musici

Amsterdam Sinfonietta, Antje Weithaas - leiding en viool

Datum en tijden
Datum
21/05/2022
Deuren open 20:00
Aanvang 20:30
Afgelopen 22:15
Locatie

Grote Kerk Veere

Tickets
1e rang 36,00
2e rang 32,00