Podcast De Kunst van de Kerkmeester

Elk jaar krijgt een kunstenaar om als kerkmeester van de Grote Kerk Veere het middenschip naar haar of zijn hand te zetten. Dit jaar is Karin van Dam kerkmeester. Zij reist over de hele wereld en verwerkt wat zij ziet en meemaakt in ruimtelijke constructies en installaties die zij ter plekke maakt. Daarbij schakelt zij vaak anderen in. Voor haar installatie ‘Zwerk, wol en water’ speelt Karin van Dam in  op de wisselwerking tussen de Grote kerk en de wolhandel die Veere tot bloei bracht. Met TextielLab Tilburg ontwikkelde zij veel van het materiaal dat zij voor haar installatie gebruikte. Nico Out sprak met Karin van Dam over haar ontwikkeling als kunstenaar, haar werkwijze en over het creëren van ‘Zwerk, wol en water’.

Onderstaande video geeft je alvast een impressie:

Aflevering 3 – de inspiratie voor zwerk. wol en water

In de derde aflevering gaat Nico Out in gesprek met Karin van Dam over haar ontwikkeling als kunstenaar, haar werkwijze en over het creëren van ‘Zwerk, wol en water’. Voor haar installatie ‘Zwerk, wol en water’ speelt Karin van Dam in  op de wisselwerking tussen de Grote kerk en de wolhandel die Veere tot bloei bracht.

Luisteren op Spotify
Luisteren op Apple Podcasts
Luisteren via andere platforms

Aflevering 2 – de inspiratie voor ex voto

In de tweede aflevering krijgt installatie ‘Ex Voto’ aandacht. Hoe kwam Folkert de Jong op het idee? Wat bracht hem op de keuze voor kaarsvet als materiaal? Wat wil hij met zijn werk bereiken? En wat wil hij de bezoeker van de Grote Kerk meegeven?

Luisteren op Spotify
Luisteren op Apple Podcasts
Luisteren via andere platforms

Aflevering 1 – De weg naar het kunstenaarschap

In deze eerste aflevering gaat het vooral over zijn weg naar het kunstenaarschap. Wat heeft Folkert de Jong gemaakt tot een kunstenaar die een heel eigen gezicht gegeven heeft aan de eigentijdse sculptuur?

Luisteren op Spotify
Luisteren op Apple Podcast
Luisteren via andere platforms

Podcast Verhalen van de Grote Kerk Veere

De permanente expositie in de Grote Kerk Veere – de Experience – brengt eeuwenoude verhalen tot leven. Met de nieuwste technieken kun je op een interactieve manier de verhalen van Veere zelf opnieuw beleven.

In deze podcastserie diepen we de verschillende avonturen en verhalen van en over de kerk verder uit. Peter Blom, archivaris bij het Zeeuws Archief, en Bram Silkens, archeoloog bij de Walcherse Archeologische Dienst, nemen je mee op reis door de geschiedenis van de Grote Kerk Veere. Dat doen ze uiteraard niet alleen. In elke aflevering nodigen ze relevante deskundigen uit en gaan ze het gesprek aan.

Aflevering 1

De Grote Kerk heeft vele huisdieren, waaronder Gries. Deze mummiekat was na veel omzwervingen te koop in een antiekzaak in Utrecht en zou een middeleeuws bouwoffer zijn geweest. Inmiddels heeft hij een mooie plek gevonden in de Grote Kerk Veere.

gries ontrafeld

We weten door een isotopen onderzoek dat Archeoplan ECO en het CIO Groningen heeft uitgevoerd dat Gries ongeveer 500 jaar oud is. Waaraan hij is gestorven is nog onbekend. Voor deze aflevering van de podcastserie is Gries op reis gegaan en heeft hij een CT-scan en röntgenfoto gehad in het Amsterdam UMC. Peter Blom (Zeeuws Archief) en Bram Silkens (Walcherse Archeologische Dienst) bespreken de resultaten met hun gasten, Joyce van Dijk (Archeoplan Eco) en Rick van Rijn (Amsterdam UMC).

Veel dank aan onze gasten:

drs. Joyce van Dijk (Archeoplan Eco), Prof. Rick R. van Rijn, MD. PhD. (Amsterdam UMC)

Luisteren op Spotify
Luisteren op Apple Podcast
Luisteren via andere platforms

 

 

 

Aflevering 2

In deze aflevering gaan Peter Blom en Bram Silkens verder in op de rituelen en het bijgeloof rondom (huis)dieren in Nederland maar ook elders in Europa.

Gries – bouwoffers en bijgeloof

Katten. Hun functie is altijd al geweest om muizen en ander kwaad buiten de deur te houden en ze eindigden soms ook net als onze mummiekat Gries als bouwoffer. Ook ná hun negende leven waren zij vaak diegenen die belast werden met het afweren van het kwaad. Katten en ook andere (huis)dieren komen in vele mythes, verhalen en overleveringen voor. Je hoort er alles over in deze podcast.

Veel dank aan onze gasten:

Prof. dr. P.J. (Peter Jan) Margry (Universiteit van Amsterdam), Jan JB Kuipers (multi-genreauteur), Ivo de Wijs (tekstdichter)

Luisteren op Spotify 
Luisteren op Apple Podcast 
Luisteren via andere platforms
Credits podcast Verhalen van de Grote Kerk Veere:

Presentatie & eindredactie – Peter Blom (Zeeuws Archief), Bram Silkens (Walcherse Archeologische Dienst)
Redactie – Peter Blom, Bram Silkens, Josje Stoel, Gert-Jan de Koster, Marjolein van de Putte
Techniek – Walter Peene, Denz de Kroon
Edit, mix & master – Walter Peene, Joep Gudde (Gebouw-T)
Muziek & Sound – Projectie Val voor Veere, Grote Kerk Veere
Ontwerp – Ines Huiszoon (Gebouw-T)
Producent – Grote Kerk Veere

Deze podcast is gerealiseerd met dank aan:

Zeeuws Archief, Walcherse Archeologische Dienst, Amsterdam UMC, Gebouw-T, Gemeente Veere, KickstartCultuurfonds

Credits podcast De kunst van de Kerkmeester:

Presentatie & eindredactie – Nico Out
Redactie – Pleun Meijer (CBK Zeeland), Bianca Runge, Marjolein van de Putte
Techniek – Hayo Vaders (Gebouw T)
Edit, mix & master – Bianca Runge, Joep Gudde (Gebouw T)
Muziek & Sound – Upfront Soundlab Amsterdam
Ontwerp – Joep Gudde
Video – Sam de Lange (Mas-Media)
Producent – Grote Kerk Veere
Coproductie – CBK Zeeland

Deze podcast is gerealiseerd met dank aan:

Mondriaan Fonds, BPD Cultuurfonds, Provincie Zeeland, Gemeente Veere