Ooit gevaren, nu gestrand: de Grote Kerk als omgekeerd schip
Bezoekers kunnen het hele jaar door de experience bezoeken, maar de Grote Kerk biedt ook een eigenzinnig cultuurprogramma. Kunstenaars worden uitgenodigd om zich te laten inspireren door onze eeuwenoude kolos. Het middenschip blijft leeg om te dienen als cultuurpodium voor nationale en internationale artiesten. Muziek, film, literatuur, dans en theater. En beeldende kunst.


Over Ex Voto
De scheepsmodellen van Folkert de Jong vormen samen het werk Ex Voto. Een Ex Voto is een gebedsoffer. Het komt in vele religies voor. Het scheepsgilde doneerde vroeger vaak modellen van bestaande schepen aan de kerk, opdat God over het schip en zijn bemanning zou waken. Na een zware overtocht, waarbij het schip bijna verloren ging in zee, schonken de zeelieden meerdere offers als dank voor de veilige terugvaart.
Vergankelijkheid
Folkert de Jong geeft een nieuwe invulling aan de Ex Voto. Dit keer zoals gewoonlijk geen piepschuim en pur voor de uitvoering van zijn werk, maar paraffine, waarmee hij verwijst naar de vele kaarsen die in kerken branden en de vergankelijkheid van het hier en nu.
(foto’s Ex Voto: Tineke de Boer)


Veelkleurige vloot
In de Grote Kerk Veere lijken de scheepsmodellen als een ware armada het binnenschip van de Grote Kerk over te nemen. Elk scheepsmodel heeft zijn eigen kleur en toch vormen ze samen een geheel. Komen ze of gaan ze, dienen ze als smeekbede of dank? Wat nu precies de koers is van deze ex-voto-vloot, dat laat Folkert aan de toeschouwer over. Interview met Folkert de Jong door CBK is hier te zien.
De Grote Kerk Veere gaat samenwerkingsprojecten aan met andere culturele organisaties om zo een hoogwaardig programma te bieden. Het project Kerkmeester Folkert de Jong is een coproductie met CBK Zeeland
Wetenswaardigheden over EX-VOTO


Folkert de Jong
Met storm neemt beeldend kunstenaar Folkert de Jong (1972, Egmond aan Zee) rond de eeuwwisseling de kunstwereld in. Hij is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de Rijksakademie.
Zijn flamboyante maar inhoudelijk zeer gelaagde beeldtaal uit zich in grote ruimtelijke installaties. Zijn beelden zijn meestal gemaakt van purschuim, in zwart en kleur.
Ze hebben een sinistere eigenheid, extravagant en ruw tegelijk; personages waar talrijke verhaallijnen aan zijn gekoppeld.
Internationale carrière
De Jong is een internationaal veelgevraagd kunstenaar. Hij won diverse prijzen, waaronder de Prix de Rome Beeldhouwen en de Charlotte Köhler Prijs. Hij had solotentoonstellingen in onder meer Milaan, New York, Mexico City, Parijs, Glasgow, Seoul en Amsterdam.
Zijn werk wordt vertegenwoordigd door verschillende internationale galeries, waaronder Fons Welters in Amsterdam.


Kerkmeester
De Kerkmeester is een oud beroep en was degene die de taak kreeg om te zorgen voor een kerkgebouw, het onderhoud, de accijnzen en/of het financieel beheer. Inmiddels is deze functie in onbruik geraakt en geeft de Grote Kerk Veere een nieuwe invulling aan deze rol.
De Grote Kerk Veere nodigt een kunstenaar van naam en faam uit om Kerkmeester te worden en het middenschip in te vullen naar eigen wens. Hierin krijgt hij of zij alle vrijheid.
Podcast
In twee afleveringen ‘De Kunst van de Kerkmeester’ neemt kunstjournalist Nico Out je mee naar de wereld van Folkert de Jong. Wie is hij, wat drijft hem, hoe denkt hij en hoe werkt hij? Wat zijn de thema’s in zijn werk en hoe verhouden die zich tot het project in Veere? In twee mooie gesprekken vertelt Folkert er alles over.
