Introductie
Het jaar 2024 stond in het teken van verrassende cultuurprogramma’s en educatie in de Grote Kerk Veere. Deze elementen speelden een belangrijke rol in het samenbrengen van mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond. Met een verbindende educatieve programmering bieden we verdieping bij tentoonstellingen, muziekoptredens en dansvoorstellingen voor kinderen, jongeren, bewoners en moeilijk bereikbare doelgroepen. Door middel van cultuur gaan we aan de slag met maatschappelijke thema’s. In de huidige sterk gepolariseerde samenleving, waarin eenzaamheid en stress bij zowel jongere als oudere generaties toeneemt, is werken aan toegankelijkheid en verbinding belangrijker dan ooit. De programmering van de Grote Kerk Veere laat zien dat cultuur een brug kan slaan tussen mensen.
De Grote Kerk Veere werkt aan haar toekomst. Behalve verhalen vertellen en mooie programma’s ontwikkelen, willen we mensen, makers en bedrijven verbinden.
Hieronder een greep uit de mooie momenten en hoogtepunten van 2024;
Kerkmeester Marinus Boezem en Jonge Kerkmeesters
In het voorjaar konden bezoekers nog genieten van de installatie van onze derde Kerkmeester Marinus Boezem. Boezem bracht de wind naar binnen in de Grote Kerk Veere en maakte de architectuur zacht met een installatie die hij speciaal voor de Grote Kerk maakte.
Samen met Primas Scholengroep hebben we in 2024 een vernieuwend educatief programma opgezet. Zeeuwse basisschoolleerlingen kregen de kans om het kunstwerk te bezichtigen, de kunstenaar te ontmoeten, er samen over te praten en zich te laten inspireren voor het maken van eigen kunstwerken. De Jonge Kerkmeesters gingen daarna als beeldend kunstenaars en dansers aan de slag, twee disciplines die perfect passen bij de unieke ervaring die de Grote Kerk Veere biedt.

Sinfonietta String Festival Zeeland
Op 18 en 19 mei 2024 organiseerden Amsterdam Sinfonietta en de Grote Kerk Veere de vijfde editie van het Sinfonietta String Festival Zeeland, een jaarlijks terugkerend muziekfestival rondom strijkersmuziek in Veere en Middelburg. Het festival licht alle facetten van het strijkorkest uit op het hoogste niveau, met concerten door Amsterdam Sinfonietta in zowel volledige bezetting als in kamermuziekbezetting door verschillende musici uit het orkest, in samenwerking met gerenommeerde internationale solisten en partners. Traditiegetrouw opende het festival op zaterdagmiddag met de Muziekroute, met korte concerten op verschillende historische locaties in Veere. Daniel Bard was gastconcertmeester tijdens deze editie. Het orkest werkte daarnaast samen met de Amerikaanse violist William Hagen, zowel in het concert Philip Glass in India op zaterdagavond in de Grote Kerk Veere als in het kamermuziekconcert in de Zeeuwse Concertzaal op zondagochtend.
Het orkest deelde daarnaast het podium met percussionist Ruven Ruppik, zangeres Madhu Lalbahadoersing en sitarspeler Rohini Sahajpal. Het concert met blokfluitist Lucie Horsch, waarin we reis in de tijd maakten langs Italië, Engeland, Schotland en Hongarije, vormde de avontuurlijke en uitbundige afsluiting van het festival op zondagmiddag.

Dansprojecten in de Grote Kerk Veere
Geroerd waren we, wat er in 2024 wederom met dans en jongeren heeft plaatsgevonden in de Grote Kerk in Veere. Met prachtige dansvoorstellingen, een educatievoorstelling, gesprekken, workshops voor pabostudenten en het maatschappelijke project Crossings dat we samen met het Nederlands Dans Theater, Stichting de Vrolijkheid, OFFprojects en bewoners van asielzoekerscentra op Walcheren en MBO Dans studenten organiseerden. Tijdens Crossings stond de ontmoeting centraal: een ontmoeting van jonge mensen met ieder een eigen verhaal en achtergrond, maar met een gezamenlijk doel; het maken van een dansvoorstelling.

Experience en samenwerking met Museum Veere
Ook dagjesmensen, vakantiegangers en lokale bezoekers wisten dit jaar de weg naar de Grote Kerk goed te vinden. We zijn zeer verheugd over de stijging in het aantal bezoekers van de Experience. De maanden mei en juni lieten een ruime verdubbeling van de bezoekerscijfers zien ten opzichte van vorig jaar. In de maanden daarna bleef het bezoekersaantal van de Experience eveneens stijgen. Na een samenwerking met Museum Veere konden bezoekers deze zomer voor het eerst een combiticket kopen. Hiermee kregen zij toegang tot drie belangrijke bezienswaardigheden in Veere tegen gereduceerd tarief: de Grote Kerk Veere, Museum Veere-locatie Schotse Huizen en het Stadhuis. Deze samenwerking hebben we als zeer succesvol ervaren.

Stadstuin
In de zomer en het najaar stond de Stadstuin van de Grote Kerk Veere centraal. De tentoonstelling met het indrukwekkende geborduurde bos ‘Honderdduizend bomen en een bos van draad’ van kunstenares Sara Vrugt inspireerde duizenden bezoekers. Het participatieve aspect – waarin bewoners en basisscholieren samen planten zaaiden voor bij het kunstwerk en uiteindelijk de Stadstuin – maakte het project uniek. Na de tentoonstelling werden de bloemen en planten in de tuin van de Grote Kerk geplaatst. Het resultaat was niet alleen een kunstwerk, maar ook de start van een fijne samenwerking met bewoners en vrijwilligers. De tentoonstelling ‘Labyrinth van Herinneringen’ van Bianca Runge bracht bezoekers samen rond belangrijke thema’s als natuur en verleden, met een randprogramma dat verdieping bood.

Poortwachtershuisje
In 2024 kreeg het Poortwachtershuisje ook een nieuwe rol bij de Grote Kerk Veere, het diende als uitvalsbasis voor de verzorging van de planten die onderdeel waren van het kunstwerk ‘Honderdduizend bomen en een bos van draad’ en wordt sinds het najaar door bewoners en vrijwilligers gebruikt als thuisbasis voor de Stadstuin. Op 12 december sloten we met dertig vrijwilligers en het team het jaar af met een kerstborrel in het huisje. Daar blikten we terug op het afgelopen jaar en keken we vooruit naar de toekomst. Het Poortwachtershuisje zal fungeren als toegangspoort tot de nieuwe Stadstuin – een groene plek voor ontmoeting, ontspanning en natuurbeleving. Zo blijft de Grote Kerk Veere blijft investeren in haar rol als plek van verbinding voor de regio Veere en de Provincie Zeeland.

Vrijwilligers, Vrienden en Businessclub
In 2024 zijn er nog meer vrijwilligers actief geworden en hebben we meer nieuwe Vrienden van de Grote Kerk Veere mogen verwelkomen, vol enthousiasme begeleid door Tiny en Anne-li. Sinds de oprichting van onze businessclub in 2023, verbinden we partners met de Grote Kerk Veere Businessclub. Met inmiddels vier landelijke businessclubleden; Damen Shipyards, Dura Vermeer, Van Oord en Stichting Kramer/Lems.
En verder…
Afsluiting
Ik dank iedereen die in 2024 heeft bijgedragen en deelgenomen aan het programma van het Cultuurpodium en de Stadstuin. We kijken vol vertrouwen uit naar het nieuwe jaar. Een gelukkig en gezond 2025 en ik ontmoet je graag in de Grote Kerk Veere!
Josje Stoel, Directeur Grote Kerk Veere
