Nieuwsarchief december 30, 2021

Terugblik op afgelopen jaar!

2021 was een bijzonder jaar. Het begon helaas met gesloten deuren, waarop werd besloten de expositie van kerkmeester Folkert de Jong, met 24 schepen van kaarsvet, te verlengen. We maakten twee podcasts over deze kerkmeester en later een over de reis van Gries de mummiekat naar het AMC. In april deed de Grote Kerk Veere mee aan een pilot in het kader van Testen voor Toegang. Dit leverde helaas weinig bezoekers op, met als voornaamste oorzaak dat er niet of nauwelijks testlocaties in de buurt open waren.

Begin juni kon de Experience weer bezocht worden. Het Sinfonietta String Festival Zeeland in mei was helaas een online evenement, maar Popmonument, waarbij in heel Veere verschillende artiesten optraden, kon doorgaan. Heel bijzonder om weer livemuziek te kunnen horen! Douwe Eisinga presenteerde zijn nieuwe album in de Grote Kerk en speelde ook een concert met 2 andere pianisten, Jacco Lamfers en Pieter de Graaf. Het Nederlands Dans Theater (NDT2) trad op met de première van de voorstelling The Most Fascinating Problem In The World. We mochten de opera Dido en Aeneas verwelkomen en Opera Alaska met indie-rock. De vier literaire gesprekken in het najaar waren een succes. Deze werden georganiseerd in samenwerking met de PZC en de Drvkkery. Te gast waren David van Reybrouck, Annejet van der Zijl, Coen Verbraak en Freek de Jonge.

De beelden van het stadhuis zijn al een aantal jaar op reis en intussen gerestaureerd. Ze kunnen desondanks niet meer worden teruggeplaatst op het stadhuis. Afgelopen week zijn deze beelden toch weer naar Veere teruggekeerd: ze zijn opgesteld in de kerk en er is een app ontwikkeld met Wolfert in de hoofdrol, waardoor de beelden in 2022 voor bezoekers letterlijk en figuurlijk een nieuw leven leiden. Zo hebben we de Experience weer een nieuwe dimensie kunnen geven!

In oktober trad een nieuwe kerkmeester aan in de kerk, Karin van Dam met haar installatie Zwerk, Wol en Water. Haar werk is nog tot 15 mei te bezoeken.

Al met al was 2021 ondanks corona een afwisselend en succesvol jaar.

We kijken er naar uit om jullie in het nieuwe jaar welkom te heten in de Grote Kerk Veere!