Welkom op het Sinfonietta String Festival Zeeland Online 2021. Het festival vond 6 juni 2021 plaats en is nog steeds gratis online bij te wonen vanuit jouw eigen huiskamer. Als je wat verder naar beneden scrollt, kan je de de voorstellingen bekijken.

Twee exclusief voor het Zeeuwse festival door Amsterdam Sinfonietta samengestelde concerten werden uitgezonden vanuit de Grote Kerk Veere en de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg, met als soliste de pianiste Tamara Stefanovich en met gastconcertmeester Daniel Bard. Ook bracht Amsterdam Sinfonietta een nieuwe muziekfilm in première, met onder andere Zeeland als decor. De presentatie van het festival was in handen van Jet Berkhout.

Online

Het jaarlijkse strijkersfestival vindt normaalgesproken eind mei plaats in Veere en Middelburg en biedt een weekend vol strijkersmuziek. Amsterdam Sinfonietta toont zich in al zijn facetten – van kamermuziek tot volledige orkestbezetting en met solisten van wereldklasse – en laat zowel bekende meesterwerken als nieuw en weinig gespeeld strijkersrepertoire horen. In deze online editie werden twee concerten uitgezonden en bracht het ensemble een nieuwe muziekfilm in première. Het slotconcert is een audiovisueel spektakel, ondersteund door projecties van lichtdesignerscollectief Blauwe Uur.

Houd me op de hoogte over het festival in Middelburg en Veere op 21 en 22 mei 2022:

Vul hier jouw e-mailadres in, dan ontvang je al het nieuws over het festival volgend jaar als eerste.


Geniet van een dag vol klassieke strijkersmuziek

Wil jij bijdragen?

De registraties die je hieronder gratis kunt bekijken zijn exclusief voor dit online festival gemaakt. Jij kan deze kosteloos bekijken vanuit jouw eigen woonkamer.

Dank je wel

Wil je een bijdrage doen aan kunst en cultuur en het Sinfonietta String Festival Zeeland steunen? Je maakt ons heel blij met een eenmalige donatie die je kunt doen via deze button:

Ja, ik doneer graag!

Een introductie van het festival door Jet Berkhout

 

Jet Berkhout presenteert vanuit Veere het Sinfonietta String Festival Zeeland Online 2021 en interviewt artistiek leider Candida Thompson over het festival, het programma en haar hoofdrol in de muziekfilm Tango.

Mahlerfeest in de Zeeuwse Concertzaal

 

Amsterdam Sinfonietta Solisten
Candida Thompson, viool
Jacobien Rozemond, viool
Georgy Kovalev, altviool
Daniel Bard, altviool
Ivan Karizna, cello
Örs Köszeghy, cello
Ying Lai Green, contrabas
Tamara Stefanovich, piano

  • G. Mahler Pianokwartet
  • A. Schnittke Pianokwartet
  • R. Strauss Metamorfosen voor strijkseptet

Het kamermuziekconcert staat in het teken van Gustav Mahler. Met op het programma niet alleen zijn pianokwartet, maar ook muziek van Schnittke en Strauss.

Mahler schreef op jonge leeftijd wat kamermuziekstukken, maar daar is alleen het pianokwartet uit 1876 van overgebleven. Het is zijn vroegst overgeleverde werk en onthult de oorsprong van zijn componeerstijl. Alfred Schnittke nam door Mahler afgedankte schetsen over en schreef er een nieuw pianokwartet omheen. Door het werk heen hoor je afwisselend flarden van beide componisten. Aan het eind maakt Schnittke plaats voor het onvoltooide scherzo uit Mahlers pianokwartet. Metamorphosen van Richard Strauss – tijdgenoot en goede vriend van Mahler – wordt beschouwd als het hoogtepunt van Strauss’ laatste compositieperiode. Oorspronkelijk schreef hij het werk voor 23 strijkers; Amsterdam Sinfonietta voert echter de populaire kamermuziekbewerking voor strijkseptet uit.

Muziekfilm Tango

 

Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson, viool
Carlos en Mirella Santos David, dans
Een Rietveld en Corbijn film

Astor Piazzolla

  • Vier seizoenen van Buenos Aires; Zomer en Lente

In opdracht van Amsterdam Sinfonietta maakten Rietveld & Corbijn speciaal voor het festival de korte zwart-wit film Tango. Ze maakten de film op de Zomer en de Lente uit de Vier Seizoenen van Buenos Aires van Astor Piazzolla, ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar.

In de uitvoering door 14 strijkers van Amsterdam Sinfonietta spelen het internationaal gerenommeerde danspaar Carlos & Mirella, artistiek leider Candida Thompson én het prachtige Zeeuwse landschap een hoofdrol. De film Tango gaat tijdens het festival in première. Amsterdam Sinfonietta bracht eerder van Rietveld & Corbijn de films Strings en Misirlou uit.

Piano piano in de Grote Kerk Veere

Amsterdam Sinfonietta
Daniel Bard, leiding en viool
Tamara Stefanovich, piano

  • Beethoven Cavatina en Grosse Fuge (op. 133) uit strijkkwartet nr. 13
  • Wagemans Drie Vlinderdansen voor piano en strijkorkest
  • Busoni Pianoconcert, K. 80

Het festival sluit af met het concert met pianiste Tamara Stefanovich en gastconcertmeester Daniel Bard.

Op het programma staan zelden uitgevoerde werken van Busoni, Beethoven en Wagemans. Lichtdesignerscollectief Blauwe Uur maakt met videoprojecties de Grote Kerk in Veere nog spectaculairder dan die al is.

Beethoven’s Cavatina en Große Fuge op.133. Dit zijn ongetwijfeld Beethovens meest opzienbarende prestaties – en een van de grootste stukken uit het strijkorkestrepertoire. Große Fuge wordt gezien als zijn meest visionaire compositie, modern tot het einde der tijden. Bij wonderkind denken we meteen aan Mozart of Mendelssohn. Maar ook Ferruccio Busoni (studeerde al vanaf zijn 9de aan het conservatorium) was pas twaalf jaar toen hij het pianoconcert met strijkersbegeleiding schreef. Busoni wordt vooral in verband gebracht met zijn latere monumentale werken. Dit onbevangen, frisse jeugdwerk (dat zelden wordt uitgevoerd) volgt eerder het voorbeeld van Mozart en Schubert. In de Drie Vlinderdansen bekent Peter-Jan Wagemans zijn fascinatie voor de kleuren en beweeglijkheid van vlinders, van de grote, zwevende Atlasvlinder tot een wilde wolk fladderende witjes. Wagemans schreef het werk in opdracht van Sinfonietta in 2012.

Soliste bij deze twee werken is de Servische Tamara Stefanovich, een internationaal vooraanstaand pianiste, die The Guardian omschreef als “Gepassioneerd, onverschrokken, en uniek”.

Dit concert werd opgenomen in de Grote Kerk Veere, waar kunstenaar Folkert de Jong op dat moment zijn installatie Ex Voto exposeerde. Ex Voto bestaat uit 25 schepen die in het middenschip van de kerk hangen.

Over Tamara Stefanovich

De Servische pianiste Tamara Stefanovich startte op dertienjarige leeftijd als jongste student ooit aan de Universiteit van Belgrado, waar ze les kreeg van Lili Petrovic. Later studeerde ze piano in de Verenigde Staten en in Keulen. Haar recitals worden wereldwijd beschreven als ‘duizelingwekkend en uniek’ – de New York Times noemt Stefanovich ‘staggeringly brilliant’. Stefanovich wordt regelmatig uitgenodigd voor de grote klassieke muziekfestivals en heeft een grote passie voor hedendaagse klassieke muziek, die ze onder meer uitte in haar recente recitaltour The Art of the Etude: een drie uur durende tour de force met werken van onder andere Ligeti, Messiaen en een groot aantal nog levende componisten.

 

Dit festival is mogelijk gemaakt met dank aan: