Op zondag 6 juni 2021 presenteren Amsterdam Sinfonietta en de Grote Kerk Veere in samenwerking met de Zeeuwse Concertzaal het Sinfonietta String Festival Zeeland Online. Het festival is dit jaar gratis online bij te wonen vanuit jouw eigen huiskamer.

Twee exclusief voor het Zeeuwse festival samengestelde concerten worden uitgezonden vanuit de Grote Kerk Veere en de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg, met als soliste de pianiste Tamara Stefanovich en met gastconcertmeester Daniel Bard. Ook brengt Amsterdam Sinfonietta een nieuwe muziekfilm in première, met onder andere Zeeland als decor. De presentatie van het festival is in handen van Jet Berkhout.

Online

Het jaarlijkse strijkersfestival vindt normaalgesproken eind mei plaats in Veere en Middelburg en biedt een weekend vol strijkersmuziek. Amsterdam Sinfonietta toont zich in al zijn facetten – van kamermuziek tot volledige orkestbezetting en met solisten van wereldklasse – en laat zowel bekende meesterwerken als nieuw en weinig gespeeld strijkersrepertoire horen. In de online editie worden twee concerten uitgezonden en brengt het ensemble een nieuwe muziekfilm in première. Het slotconcert wordt een audiovisueel spektakel, ondersteund door projecties van lichtdesignerscollectief Blauwe Uur.

aanmelden voor dit gratis festival doe je hier

Ik wil sinfonietta string festival zeeland online meemaken:

Vul hier jouw e-mailadres in, dan houden we je op de hoogte van het programma. Op de dag van het festival ontvang je per e-mail de link waarmee je online het festival kunt bezoeken.


Festival

Het festival opent met een kamermuziekconcert vanuit de Zeeuwse Concertzaal, dat in het teken staat van Gustav Mahler. In de middag volgt de première van een nieuwe muziekfilm van twee delen uit Piazzolla’s ‘Vier Seizoenen uit Buenos Aires’. Het festival sluit af met een concert in de Grote Kerk Veere. Lichtprojecties worden speciaal gemaakt bij de zelden uitgevoerde werken van Busoni, Beethoven en Wagemans.

De concerten zijn gratis te bekijken via deze pagina, het YouTube kanaal van Amsterdam Sinfonietta en de Facebook-kanalen van Amsterdam Sinfonietta, de Grote Kerk Veere en de Zeeuwse Concertzaal.

Programma 6 juni 2021

 • 11.00 uur – Mahlerfeest (vanuit de Zeeuwse Concertzaal)
  Amsterdam Sinfonietta Solisten & Tamara Stefanovich, piano
  G. Mahler Pianokwartet
  A. Schnittke Pianokwartet
  R. Strauss Metamorfosen voor strijkseptet
 • 15.00 uur – Muziekfilm
  Nieuwe Muziekfilm door Georgios Rietveld en Maarten Corbijn
 • 20.00 uur – Piano piano (vanuit de Grote Kerk Veere)
  Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Daniel Bard & Tamara Stefanovich, piano
  Busoni Pianoconcert, K. 80
  Wagemans Drie Vlinderdansen voor piano en strijkorkest
  Beethoven Cavatina en Grosse Fuge (op. 133) uit strijkkwartet nr. 13

Uitgebreide informatie

Mahlerfeest

Amsterdam Sinfonietta Solisten
Candida Thompson, viool
Jacobien Rozemond, viool
Georgy Kovalev, altviool
Daniel Bard, altviool
Ivan Karizna, cello
Örs Köszeghy, cello
Ying Lai Green, contrabas
Tamara Stefanovich, piano

 • G. Mahler Pianokwartet
 • A. Schnittke Pianokwartet
 • R. Strauss Metamorfosen voor strijkseptet

Mahlers pianokwartet uit 1876 is zijn enige instrumentale kamermuziekwerk en zijn oudst bewaard gebleven werk. Schetsen die Mahler niet gebruikte, verwerkte Alfred Schnittke in zijn pianokwartet. In het slot geeft Schnittke alle ruimte aan het onvoltooide Scherzo uit Mahlers pianokwartet. Metamorphosen van Richard Strauss – Mahlers tijdgenoot en goede vriend – wordt beschouwd als het summum van Strauss’ laatste componeerperiode. Oorspronkelijk schreef hij het werk voor 23 strijkers, maar Amsterdam Sinfonietta speelt de geliefde kamermuziekbewerking voor strijkseptet.

Piano piano

Amsterdam Sinfonietta
Daniel Bard, leiding en viool
Tamara Stefanovich, piano

 • Busoni Pianoconcert, K. 80
 • Wagemans Drie Vlinderdansen voor piano en strijkorkest
 • Beethoven Cavatina en Grosse Fuge (op. 133) uit strijkkwartet nr. 13

Ferruccio Busoni schreef zijn concert voor piano en strijkorkest op 12-jarige leeftijd. Anders dan zijn latere monumentale werken volgt dit onbevangen en frisse jeugdwerk eerder het voorbeeld van Mozart en Schubert. In de Drie Vlinderdansen bekent Peter-Jan Wagemans zijn fascinatie voor de kleuren en beweeglijkheid van vlinders, van de grote, zwevende Atlasvlinder tot een wilde wolk fladderende witjes. Beethovens Grosse Fuge en de Cavatina zijn niet alleen fel contrasterende stukken, het zijn ongetwijfeld ook de meest opzienbarende prestaties van de componist. De Grosse Fuge staat bekend als zijn meest visionaire compositie. Of in de woorden van Stravinsky: ‘Deze muziek zal modern blijven tot het einde der tijden.’

Over Tamara Stefanovich

De Servische pianiste Tamara Stefanovich startte op dertienjarige leeftijd als jongste student ooit aan de Universiteit van Belgrado, waar ze les kreeg van Lili Petrovic. Later studeerde ze piano in de Verenigde Staten en in Keulen. Haar recitals worden wereldwijd beschreven als ‘duizelingwekkend en uniek’ – de New York Times noemt Stefanovich ‘staggeringly brilliant’. Stefanovich wordt regelmatig uitgenodigd voor de grote klassieke muziekfestivals en heeft een grote passie voor hedendaagse klassieke muziek, die ze onder meer uitte in haar recente recitaltour The Art of the Etude: een drie uur durende tour de force met werken van onder andere Ligeti, Messiaen en een groot aantal nog levende componisten.

 

Dit festival is mogelijk gemaakt met dank aan: