Nieuwsarchief februari 17, 2022

Wolfert van Borsele, heer van Veere, wordt weer tot leven gewekt middels augmented reality (AR) in de Grote Kerk Veere, waar in de zomer van 2020 een nieuwe experience is gerealiseerd. Deze heer van Veere regeerde van 1474 en 1486 over de stad Veere. Onder zijn bewind werd begonnen met de bouw van de Grote Kerk. Vanaf zaterdag 19 februari 2022 begeleidt hij als gids de bezoekers in de Grote Kerk van Veere en zal hij virtueel alles vertellen over zijn familieleden, de geschiedenis van de kerk en Veere. Dit is de eerste keer dat in Nederland op deze manier een beeld tot leven wordt gewekt.

In 2012 werden de beelden van Hendrik II van Borsele en zijn vrouw Janna van Halewijn, hun zoon Wolfert VI van Borsele en zijn vrouw Charlotte van Bourbon-Montpensier, dochter Anna van Borsele met haar man Philips van Bourgondië en hun zoon Adolf van Bourgondië uit de nissen van het stadhuis gehaald omdat ze er slecht aan toe waren. Ze brokkelden af waardoor het gevaar bestond dat een argeloze voorbijganger getroffen werd door een stenen hand of neus van een van de vrouwen of heren van Veere.

Tot blijdschap van wethouders Chris Maas (PvdA/GL) en Pieter Wisse (CDA) bleek dat het mogelijk was om de beelden weer te exposeren. ‘We gaan ze niet restaureren maar wel repareren, aldus Wisse. Zodat de beelden binnen tentoongesteld kunnen worden. Dan worden ze onderdeel van de experience van de Grote Kerk, waar eeuwenoude verhalen via de nieuwste technologieën tot leven worden gebracht’. Wisse verwacht daar veel van.

Heer Wolfert van Borsele wordt de nieuwe gastheer van de Grote Kerk Veere. Via een augmented reality app wordt Wolfert opnieuw tot leven gewekt. Hij vertelt de bezoeker alles over zijn leven, het leven van de andere heeren en vrouwen en de verhalen en geschiedenis van de Grote Kerk en Veere. In de app zal ook uitgebreide achtergrondinformatie over de historie van de kerk te vinden zijn.

De app en AR is ontwikkeld in samenwerking met Boldly-XR en uniek in Nederland. Door middel van Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), 360 graden of interamice installatie creeërt Boldly-XR ervaringen met blijvende impact. Boldly-XR is onderdeel van Handpicked agencies.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Veere en het Kickstart Cultuurfonds.