Uncle Abe’s Spitfire

 In agenda, beeldende kunst

“Jongens, ik moet gaan zwemmen…”

Nog steeds ligt hij daar ergens, op de bodem van de Westerschelde. Verdwenen na zijn eerste vlucht voor de RAF. Uncle Abe oftewel Oom Bram, in zijn spitfire. Beeldend kunstenaars Anke Land en Pier Pennings gedenken met deze tentoonstelling piloot Bram Pennings die op 28 april 1941 bij een aanval op vliegveld Oost Souburg in de Westerschelde stort en sneuvelt. Pennings plaatst een Spitfire op ware grootte in de kerk, temidden van de scherven en brokstukken van de oorlog, verbeeldt door Land. De tentoonstelling is te zien van 3 augustus tot 20 oktober.

Uncle Abe’s Spitfire is een speciaal voor de Grote Kerk gemaakte installatie en sluit aan bij de herdenkingen rondom 75 jaar Slag Om de Schelde. Het vliegtuig met een spanwijdte van 11 meter is zwart gelakt. De spitfire is gemaakt door kunstenaar Pier Pennings, die door het maken van replica’s van dit iconische vliegtuig dichter bij de laatste momenten en dood van zijn oom Bram probeert te komen. Anke Land maakt haar brokstukken van oorlogen uit kippengaas, papier maché en met gouddraad geweven stoffen. Die weerkaatsen fonkelend elke invallende lichtstraal in de mysterieuze lege kerk. In de nissen verstoppen en onthullen zich gouden schedels, memento mori schilderijtjes in spiegelend goud. In de kerk hoor je ‘The Symphony of Sorrowful Songs’ van de Poolse componist Henryk Górecki, een indringend stuk uit 1976.

“Jongens, ik moet gaan zwemmen” – de laatste woorden van Bram – beschrijft hoe de avontuurlijke zendelingszoon de HBS ontvlucht, om zijn droom piloot te worden te vervullen. Eenmaal KNIL piloot in Bandoeng wordt hij in 1940 als Spitfire-piloot uitgeleend aan de RAF in Londen. In Indië wordt hij met het nodige decorum uitgezwaaid. In Canada ontmoet hij prinses Juliana, in Londen prins Bernard. Zijn laatste pleisterplaats is Hornchurch Aerodrome, vanwaar hij opstijgt voor zijn eerste gevechtsvlucht. Hij wordt boven vliegveld Oost Souburg aangeschoten door de Duitse FLAK, en stort neer in de Westerschelde. Slechts 24 jaar is hij dan, en nooit teruggevonden. Hij ligt nog steeds met zijn spitfire op de bodem van de zee.

De PZC bezocht de tentoonstelling, ook Omroep Zeeland maakte een item.

Uncle Abe’s Spitfire, te zien in de Grote Kerk Veere. Een gotische kruiskerk, nu cultuurpodium. Beklim ook de toren, voor een uitzicht tot Rotterdam en Zeebrugge. Dinsdag tussen 10:00 en 16:00 uur, zaterdag en zondag tusen 12:00 en 16:00 uur.


 

 

Translate »