Welkom in de aanstaande stadsnis en stadstuin

De Grote Kerk Veere heeft drie onderdelen: de Experience, het Cultuurpodium en het Stadsprogramma. We houden één nis vrij in de kerk voor dit programma. Hier gaan we oude en nieuwe verhalen verzamelen en er ook iets verrassends mee doen. Verhalen van, voor en door de buren van de kerk: Veerenaren en Veeristen, inwoners van Walcheren die houden van het stadje Veere. De kerk is altijd een plek van samenkomst geweest, van troost, herkenning en inspiratie. Die functie eren we met het Stadsprogramma.

Stadsnis

In de Stadsnis gaan we tafels en stoelen wegzetten, om samen activiteiten te ondernemen. Een boekenclub of schrijfclub, samen filosoferen, zingen, creatieve workshops of gewoon koffie of thee drinken: kom gerust met wensen, dan gaan we onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. Het doel: elkaar beter leren kennen. En misschien ook jezelf te verbazen, door iets nieuws te doen waar je misschien nooit aan had gedacht.

Stadstuin

De tuin van de Grote Kerk hoort ook bij het Stadsprogramma. Er is al een mooi begin gemaakt met het Stokrosarium, maar we dromen ook van een kruidentuin, sfeervolle lampjes en een picknickplaats. De tuin heeft geen hek en is altijd open: we stellen deze beschikbaar voor passende activiteiten die groen en gezellig zijn. Planten verpotten en stekjes uitwisselen, luisteren naar poëzie, even snel voor het eten wat tijm of rozemarijn knippen uit een moestuinbak: voel je welkom in de aanstaande stadstuin van de Grote Kerk Veere.

Wat is het stadsprogramma en stadmaken?

Stadmaken gaat over het mooier en inclusiever maken van je buurt, stad of streek. Door samen te komen, vragen te stellen en aandachtig naar elkaar te luisteren: hoe kijk jij naar de toekomst, wat maakt het leven zinvol? Wat kan er volgens jou beter, wat mis je in je directe omgeving? We gaan verhalen delen en ook weer nieuwe verhalen maken, door samen aan de slag te gaan op verrassende manieren. Je kunt stadmaken zien als community-art of buurtwerk, op een laagdrempelige en leuke manier. Onder leiding van een ‘stadmaker’ die elke twee jaar wisselt.

Meedenken, meedoen? Mail naar marloes@grotekerkveere.nl. Activiteiten binnen het stadsprogramma zijn gratis.

Wie is de eerste stadmaker van de grote kerk veere?

Marloes Matthijssen (1980) is afgestudeerd als cultuurwetenschapper aan de Erasmus Universiteit en heeft daarna gewerkt in de journalistiek en de erfgoedwereld voordat ze een eigen bureau begon, Elizee cultuurprojecten. Ze is getrouwd, moeder van twee kinderen en elf jaar zzp’er. Ze werkte voor kunstenaars en non-profit instellingen, ging aan de slag als ghostwriter en als culinair recensent voor de PZC. Marloes gelooft in nieuwe manieren van werken en samenleven: ze is secretaris van een broodfonds, woont in een hofje in Middelburg en werkt vanuit het Badhuis, een broedplaats voor creatieve ondernemers. Marloes was de eerste communicatiemedewerker van de Grote Kerk Veere en schreef de teksten voor de Experience. Ze schrijft ook fictie en werkt aan een debuutroman

Iedereen heeft wel iets met de Grote Kerk Veere

De Grote Kerk Veere is meer dan een prachtig eeuwenoud gebouw. Het is een Experience en een Cultuurpodium, maar ook nog meer dan dat. De Grote Kerk Veere is ook een platform voor verhalen en ontmoetingen. Een platform waarmee we met de omgeving persoonlijke verhalen verzamelen, delen en van daaruit samen nieuwe projecten ontwikkelen. De uitkomsten daarvan, vormen de basis van het Stadsprogramma.

Dus vertel het ons. Wat maakt de Grote Kerk zo bijzonder? De Grote Kerk staat er al eeuwen, welke verhalen wil jij vertellen over de kerk en hoe is het om met zo’n stenen reus samen te leven? Heb je een herinnering, anekdote, idee, object, beeldmateriaal, lied of een gedicht dat je wilt delen? Had je als kind of heb je als volwassene een bepaalde fantasie over de Grote Kerk Veere? Wij willen het graag horen.

Stuur jouw verhaal, herinnering of idee in via onderstaand formulier, en we nemen binnenkort contact met je op.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.