fbpx

Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere

De Grote Kerk, met zijn stompe toren, is het icoon van Veere. De laatgotische kerk, een werk van de befaamde vader en zoon Keldermans, is een architectonisch hoogtepunt maar vooral ook een historisch landmark. De kerk heeft een buitengewoon roerige geschiedenis, waarin het gebouw van parochie kerk getransformeerd werd voor onder meer de protestantse, Waalse, lutherse,  respectievelijk Schotse eredienst, opgesplitst, het dak afbrandde en het koor deels werd afgebroken, en werd gebruikt als hospitaal, daklozentehuis, opslagplaats, stal en voetbalveld. De kerk werd gered door Victor de Stuers, die het gebouw tot Rijksmonument benoemde. De kerk is nu in bezit van de Stichting Monumenten Beheer. Tot 2016 werd het gebouw benut door het Muziekpodium Zeeland, dat er als huurder van de provincie concerten organiseerde.

Behalve tijdens concerten en enkele losse evenementen is de Grote Kerk voor het grote publiek verborgen. Alleen het exterieur is voor bezoekers altijd te bezichtigen; voor het overige bepaalde de programmering van het Muziekpodium of het gebouw toegankelijk is. De gemeente Veere nam zich daarom in 2014 voor te laten onderzoeken of het gebouw niet een aanzienlijk grotere rol kan krijgen in het (cultuur)toeristisch, maatschappelijk en economisch profiel van de kern Veere, dat immers in het seizoen één tot anderhalf miljoen dagjesmensen trekt met het schilderachtig stadsgezicht. Daarbij wordt gestreefd naar een langere verblijfstijd in de kern Veere (nu ongeveer anderhalf uur) en een dienovereenkomstig grotere omzet in de horeca en winkelsector.

Uit dit onderzoek is een plan ontwikkeld waarbij Grote Kerk Veere een functie krijgt als cultuurpodium. Een diversiteit aan culturele activiteiten vallen hieronder; van fototentoonstelling tot klassiek concert en balletvoorstelling. Activiteiten in de Grote Kerk zullen het gehele jaar geprogrammeerd worden, zodat de kerk niet alleen meer in de zomermaanden gebruikt wordt. Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere is in 2017 opgericht om uitvoer te geven aan de plannen.

Translate »