fbpx

Sinfonietta Festival Programma

 In muziek

Een nieuw Zeeuws festival rondom strijkersmuziek:
Sinfonietta String Festival Zeeland, 18 en 19 mei

Vier concerten, vijftien componisten. Twee muzikale dagen op het mooie schiereiland Walcheren. Op 18 en 19 mei laat het wereldberoemde Amsterdam Sinfonietta strijkorkest alle facetten en mogelijkheden van de strijkersmuziek klinken. Van kamermuziek tot grote klassiekers en intieme solowerken. Gespeeld door de topmusici van Amsterdam Sinfonietta en diverse gastsolisten. In de Grote Kerk van Veere, in de Kleine Kerk en ook in de Zeeuwse Concertzaal. Het Sinfonietta String Festival Zeeland wordt een jaarlijks terugkerend muziekfestival in de lente.

Amsterdam Sinfonietta is al dertig jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble bestaat uit 22 strijkers en wordt geleid door violiste en artistiek leider Candida Thompson. Behalve de cellisten treden de musici staand op, zonder dirigent. Samenspel via opperste concentratie. Dat maakt elk optreden van Sinfonietta een spannende en dynamische performance. Sinfonietta brengt een breed en veelzijdig reportoire, van barok tot hedendaagse muziek. Geregeld doen ze dat samen met popmuzikanten en singer-songwriters, voor de innovatieve programmering won het orkest vele prijzen. Tijdens het Sinfonietta String Festival Zeeland wordt cellomuziek overgenomen door warmbloedige gitaar, komen bekende filmthema’s voorbij en mogen ook relatief onbekende componisten stralen. Maar het programma is vooral divers, afwisselend en zonnig. Met onder andere Souvenirs de Florence van Tsjaikovski en de Vier Seizoenen van Astor Piazzolla.

Gastmuzikanten en twee concertmeesters
Amsterdam Sinfonietta, dat is uiteraard Candida Thompson. Maar tijdens dit speciale concertweekend hoort u ook een gast-concertmeester: de Britse violist Anthony Marwood heeft de leiding over het zaterdagavondconcert. Candida Thompson soleert en leidt het slotconcert op de zondagmiddag. Bijzondere muzikale gasten zijn de Russische pianist Alexander Melnikov, de Zeeuwse klarinettiste Annemiek de Bruin. In twee dagen hoort u het werk van maar liefst vijftien componisten. Grootheden als Bach, Bartok, Mendelssohn, Ravel en Piazzolla. Maar ook ontdekkingen als Enescu, Lutosławski en Dohnányi. Het complete programma leest u hier:


18 mei: Kleine Kerk Veere

Het openingsconcert van ons muziekfestival

Amsterdam Sinfonietta verzorgt een inspirerende muziekproeverij in de intieme Kleine Kerk in Veere. Serenades en sonates. In een concert van een uurtje laten drie topmusici samenspel zien en horen in de kleinst mogelijke bezettingen: het duo en het trio. Met Diet Tilanus (viool), Roeland Jagers (altviool) en Örs Köszeghy (cello).

Aanvang: 15:00 uur.
J. S. Bach – Selectie uit 15 Inventionen voor viool en altviool
Witold Lutosławski – Bucolics (Bukoliki) voor altviool en violoncello (arr.1962)
Maurice Ravel – Sonata voor viool en violoncello
Ernő Dohnányi – Serenade voor strijktrio op.10

18 mei: Grote Kerk Veere

Anthony Marwood en Sinfonietta

Een sfeervol avondconcert in de Grote Kerk in Veere, met Amsterdam Sinfonietta die twee meeslepende klassiekers voor u speelt, van Mendelssohn en Enescu. Gastconcertmeester is de Britse violist Anthony Marwood. Met als gastsolist de Russische pianist Alexander Melnikov.

Aanvang: 20.30 uur.
Mendelssohn, Concert voor viool en piano
Enescu, Strijkoctet (arrangement van Anthony Marwood)

19 mei: Zeeuwse Concertzaal

Zonnig zondagochtendconcert in Middelburg

Wat een zondagochtend: zonnige kamermuziek van Amsterdam Sinfonietta, met als gast de Zeeuwse klarinettist Annemiek de Bruijn. Zij soleert in Webers Klarinetkwintet. Sinfonietta sluit aan met Tsjaikovski’s zonnige Souvenir de Florence. Dit concert bezoekt u in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.

Aanvang: 11.30 uur.
Weber, Klarinetkwintet
Tsjaikovski, Souvenir de Florence voor strijksextet

19 mei: Grote Kerk Veere

Slotconcert met gezellige Meet & Greet

Het slotconcert van het Sinfonietta String Festival Zeeland: de strijkmuziek op haar best. Van het Divertimento van Bartók tot de Vier Jaargetijden van Piazzolla, solo uitgevoerd door concertmeester Candida Thompson. Izhar Elias vult aan met warmbloedige gitaarmuziek.

Aanvang: 16:00 uur.
Biber – Battalia
Bartók – Divertimento
De Falla – Suite Popular Española (arr. T. Beijer), Tarrega Gran Jota voor gitaar solo
Ravel – Pièce en forme de Habanera
Traditional – Spanish Romance uit de film Jeux Interdits
Casals – Song of the Birds, voor gitaar en strijkers
Boccherini – Grave & Fandango uit het Gitaarkwintet in G, G 448
Piazzolla – Verano Porteño & Primavera Porteño (zomer & lente) uit de Vier Seizoenen van Buenos Aires

Strijkmuziek in alle smaken, voor u gebracht door een toporkest!
Bestel snel uw tickets via onze partner, Gebouw T.

Foto van Candida Thompson: Marco Borggrave.

Translate »