14 en 15 september: Open Monumentendag

 In agenda, erfgoed

De kerk is natuurlijk ook open tijdens Open Monumentendag, dit jaar op 14 en 15 september. Het thema dit jaar is ‘plekken van plezier’. Over oorden van ontspanning en de amusementswaarde van gebouwen.

Onze dichtgemetselde kerk staat meer bekend om rampspoed en pech dan om plezier… Na een brand, een bombardement en een sloopverbouwing viel er even weinig amusants te vertellen. De kerk veranderde steeds van functie, werd kazerne, militair hospitaal, stal en opslagplaats. Ze is gered door kunstenaars en wetenschappers en werd het allereerste rijksmonument van Nederland. En sinds de jaren ’70 heeft ze een nieuwe rol, van culturele ontmoetingsplaats.

Bekijk de kunsttentoonstelling Uncle Abe’s Spitfire. De kunstenaars zijn op 14 en 15 september aanwezig en vertellen elk uur over de totstandkoming van dit bijzondere werk, dat ontstaan is uit een tragische familiegeschiedenis. Op 15 september is er ook een preview van de Bouwmeester Route, een wandeling door de bijzondere geschiedenis van Veere via augmented reality. Illustere figuren verschijnen op uw eigen telefoon, om te vertellen over de kerk, de Schotse handelaars en de wandaden van de Franse bezetters. Uiteraard is tijdens Open Monumentendag ook de Toren open. Van harte welkom!

14 september: 12:00 – 16:00 uur
15 september: 12:00 – 17:00 uur.

Translate »