fbpx

Gert-Jan de Koster directeur Grote Kerk Veere

Hij heeft het kunstje eerder geflikt in Dordrecht en Bergen op Zoom. Nu mag Gert-Jan de Koster proberen de Grote Kerk in Veere om te vormen tot een cultureel podium van nationale allure. Dat doet hij bedachtzaam. ,,Het gebouw staat hier al een tijdje, dus het mag best nog even duren.”

Niet alleen vanwege zijn eerdere bezigheden is de nieuwe directeur op zijn plek in Veere, ook vanwege zijn afkomst lijkt het een beetje op thuiskomen. Hij is geboren en getogen in Willemstad en bracht een groot deel van zijn werkzame leven door in Rotterdam, maar van moederskant heeft hij Zeeuws bloed. ,,Mijn oma komt uit Krabbendijke en mijn opa komt uit Serooskerke, hier niet zo ver vandaan”, zegt hij, zittend in het zonnetje, op een stenen bankje naast de Grote Kerk.

Mentaliteit

,,Het is belangrijk dat je je aanpast aan de mentaliteit van een bepaalde omgeving. Ik ben een Brabander die jarenlang in Rotterdam heeft gewoond. In Dordrecht zijn de mensen kritisch, daar kijken ze de kat uit de boom. In Bergen op Zoom zijn ze meer op relaties gericht, daar telt wie je kent. Ik ben benieuwd hoe het hier zal zijn. Het is een plek die ongelofelijk inspireert. Er ligt een mooi, ambitieus plan. Mijn eerste taak is nu om dat aan te scherpen.”

De Grote Kerk moet een cultuurpodium worden met nationale uitstraling. Het idee is om in samenwerking met Zeeuwse en nationale organisaties – van Film by the Sea tot Filmmuseum Eye en van het Amsterdam Sinfonietta tot het Centrum voor Beeldende Kunst in Middelburg – te komen tot een planning van evenementen – van concerten tot tentoonstellingen. ,,Het is een mooi plan, maar het is nog niet concreet genoeg”, zegt De Koster. ,,Ik ben nu bezig met een uitwerking en een verdieping. De Grote Kerk moet een aanvulling zijn op het culturele aanbod in de regio. Dan ga je ook niet concurreren, maar dan kun je samenwerken. Dat is wat we willen bereiken.”

Samenwerking

Inhoudelijk kan hij er nog niet te veel over vertellen. Daarvoor is het te vroeg. In Dordrecht heeft De Koster meegewerkt aan de Energiecentrale, in Bergen op Zoom is hij nog steeds zakelijk leider en bestuurder van poppodium Gebouw T. In het project Urban Explorers werkten in Dordrecht popmuzikanten en beeldend kunstenaars samen, in Bergen op Zoom is door samenwerking van overheid, onderwijs en ondernemers een voorziening op poten gezet die veel meer is dan alleen een concertzaal. De Koster is ook een van de grondleggers van Popmonument, dat in september plaatsvindt in Bergen op Zoom, waarbij popartiesten spelen op bijzondere, monumentale locaties.

Voor de Grote Kerk wil hij ook slimme combinaties bedenken. ,,Ik wil iets creëren waar de mensen naartoe willen komen. Zowel de toeristen die naar Veere komen als de cultuurliefhebbers. Iets waar mensen hun verblijf voor verlengen en misschien één of twee keer per jaar speciaal voor naar Veere reizen. De bezoekers van de vaste opstelling moeten interesse krijgen in de programmering van concerten en andersom. Ik wil zeker een link leggen met erfgoed en storytelling. Ik wil graag dat het verhaal van Veere en Walcheren hier wordt verteld. Hoe? Dat is nog een beetje zoeken.”

Achilleshiel

De exploitatie van de kerk is de achilleshiel, beseft De Koster. Vandaar dat hij bedachtzaam te werk gaat. ,,Ik werk nu aan een ondernemingsplan. Wat ga je programmeren en wat heb je ervoor nodig? Het is een gigantische ruimte. Hoe pak je dat aan qua techniek? Als je niet oppast, gaat dat je ontzettend veel geld kosten. Heb je voldoende opslag? Heb je voldoende spanningspunten? Waar lopen de leidingen? Dat bepaalt of iets veel geld kost. Hier was daar nog niet over nagedacht. Ik streef naar een inrichting die het mogelijk maakt om snel te changeren, met weinig handjes. Dat moet duidelijk zijn vóór de verbouwing, die in het najaar begint.”

Het kost tijd om te komen tot een duurzame financiering en een duurzame programmering, waarschuwt De Koster. Met een gedegen plan kunnen fondsen worden aangetrokken voor evenementen die publiek gaan genereren. ,,En dan kom je ook tot een duurzame exploitatie. Over twee of drie jaar zou iedere euro die hier in wordt gestopt bij wijze van spreken twee euro op moeten leveren. Ik kan geen garantie geven dat het slaagt, wel dat ik de voorwaarden creëer waardoor de kans zo groot mogelijk wordt.”

Translate »