Ooit gevaren, nu gestrand: de Grote Kerk als omgekeerd schip
Deze zomer gaat Folkert de Jong aan de slag als allereerste Kerkmeester. Dit najaar is zijn werk te bewonderen. Kunstenaars worden uitgenodigd om zich te laten inspireren door onze eeuwenoude kolos.
Bezoekers kunnen het hele jaar door de experience bezoeken, maar de Grote Kerk biedt ook een eigenzinnig cultuurprogramma. Het middenschip blijft leeg om te dienen als cultuurpodium voor nationale en internationale artiesten. Muziek, film, literatuur, dans en theater. En beeldende kunst.
Elk jaar mag één Kerkmeester het middenschip gebruiken voor een geheel eigen invulling. Voor de start van deze nieuwe reis hebben we Folkert de Jong uitgenodigd, om een reflectie te geven op de kerk. Deze wereldberoemde kunstenaar veroverde de kunstwereld met zijn surrealistische beeldengroepen. Zijn werk is energiek en kleurrijk, vol zwarte humor, macaber soms. Hij maakt gebruik van materialen als styrofoam en purschuim, maar werkt ook met brons. Voor de Grote Kerk is hij aan het experimenteren met was en kaarsvet. Zijn werk is te zien van 10 oktober tot en met 28 februari. “Ik zie de Grote Kerk als een groot omgekeerd schip. Ooit heeft ze verre reizen gemaakt, nu is ze gestrand, leeg. Maar het water roept nog steeds. Ik wil iets brengen waarbij je kunt wegdromen. Over dat verlangen naar elders, fantaseren wat er nog meer achter de horizon kan zijn. Naar meer willen. En daar ook bang voor zijn.”
Het project Kerkmeester wordt uitgevoerd in samenwerking met CBK Zeeland, met ondersteuning van het Mondriaan Fonds en BPD cultuurfonds.