Theater, dans, muziek en performance door heel Zeeland. Laat je verrassen door voorstellingen en concerten van nieuwe en gevestigde namen. Met de Nederlandse première van Sidi Larbi Cherkoui in de Grote Kerk Veere!
Terug naar de agenda

In het monumentale decor van de Grote Kerk Veere wordt het festival op vrijdag 26 augustus geopend met de Nederlandse première van de nieuwe voorstelling van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, Vlaemsch (chez moi). Het is voor het Zeeland Nazomerfestival een eer dat de internationaal gerenommeerd choreograaf deze plek en het festival heeft uitgekozen om in première te gaan.

Premiere stuk Sidi Larbi Cherkaoui

Met de nieuwe creatie Vlaemsch (chez moi) wil internationaal gerenommeerd choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui de directe confrontatie aangaan met de Vlaamse wortels die hij langs moederszijde heeft meegekregen. Vlaemsch is een herinnering dat ook taal een product is van de eigen tijd. Het stuk opent de deur naar een mythisch verleden dat niettemin vertrekt vanuit concrete objecten en figuren. De scène doet dienst als een geheugenplaats waar verleden, heden en toekomst elkaar treffen. Beweging wordt een vorm van herinneringsarbeid waarbij de wortels van een persoonlijke, intieme Vlaamse identiteit worden opgediept, omgewoeld en herschikt.

Als kind van een Vlaamse moeder en Marokkaanse vader heeft hij van jongs af aan een kruispuntenidentiteit ontwikkeld die ook zijn choreografisch oeuvre zou gaan bepalen. Cherkaoui bewandelt de grijze zone tussen lokale verankering en interculturele dialoog. Zijn werk valt daardoor niet vast te pinnen op een welbepaalde regio, maar het trekt net de grenzen open om andere werelden binnen te laten.

Voor deze productie werkt Sidi Larbi Cherkaoui samen met beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck, muzikant Floris De Rycker en modeontwerper Jan-Jan Van Essche. Vier hedendaagse Vlaamse makers/grootmeesters die samen op zoek gaan naar de rol van hun gedeelde herkomst in hun artistieke signatuur. Tegenover het Vlaamse profiel van het artistieke team plaatst Cherkaoui een groep van internationale performers/dansers. Hun herkomst bestrijkt alle hoeken van een wereld in strijd met zichzelf. In de kluwen van culturele wortels, die tal van politieke, sociale, en economische vertakkingen kennen, wil Vlaemsch zich begeven.

Speciaal voor de opening van het Zeeland Nazomerfestival koos Sidi Larbi Cherkaoui de Grote Kerk in Veere uit om tevens ook de Nederlandse première van Vlaemsch (chez moi) te spelen. Dit monumentale gebouw vol geschiedenis zal deze voorstelling nog een extra lading meegeven.

 

Over het Zeeland Nazomerfestival

Ga op theatrale ontdekkingstocht in oude bootloodsen, maak speciale nachtwandelingen midden in de natuur, eet de duurzaamste producten op een plek die je nooit meer vergeet, bezoek vanaf kades in verschillende havens avondconcerten, ontdek muzikaal talent op Zeeuwse pleinen, duik in de geschiedenis van onze voorouders en aanschouw dans met internationale allure in de grootste kerk van Zeeland. Allemaal tijdens het Zeeland Nazomerfestival 2022!

Zeeland Nazomerfestival vindt plaats van vrijdag 26 augustus tot en met zaterdag 3 september op verschillende locaties in heel Zeeland.

 

Meer informatie en kaarten: www.zeelandnazomerfestival.nl

Programma

Concept, direction & choreography | Sidi Larbi Cherkaoui, scenography | Hans Op de Beeck, Costume Design | Jan-Jan Van Essche & Hans Op de Beeck, Musical Directions | Floris De Rycker

Datum en tijden
Datum
26/08/2022
Aanvang 20:00
Afgelopen 21:45
Locatie

Grote Kerk Veere