Een literair gesprek in de grote kerk Grote Kerk Veere, PZC en boekhandel de Drvkkery organiseren in april twee literaire activiteiten. 3 april wordt schrijver, dichter en essayist Willem Jan Otten in de Grote Kerk Veere geïnterviewd door journalist Jan van Damme. Willem Jan, winnaar van de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs, vertelt tijdens …
Terug naar de agenda

Een literair gesprek in de grote kerk

Grote Kerk Veere, PZC en boekhandel de Drvkkery organiseren in april twee literaire activiteiten. 3 april wordt schrijver, dichter en essayist Willem Jan Otten in de Grote Kerk Veere geïnterviewd door journalist Jan van Damme. Willem Jan, winnaar van de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs, vertelt tijdens dit gesprek over zijn onlangs verschenen boek Zondagmorgen – over het missen van God. Ook het Madrigaalkoor zal aanwezig zijn bij dit literair gesprek. Kaarten voor deze PZC/Drvkkery-lezing zijn te koop bij De Drvkkery (in de winkel en online) en via deze pagina.

Toen de pandemie kerkgang onmogelijk maakte, besloot Willem Jan Otten van het missen van de mis een deugd te maken. Hij schreef het boek waar hij sinds zijn doop in 1999 van heeft gedroomd: een essay dat week voor week reageert op het liturgisch jaar, volgens hem het grootste kunstwerk van de westerse beschaving. Zondagmorgen is het verslag geworden van een persoonlijke, poëtische ‘tocht naar binnen’, dwars door alle 52 zondagen van het jaar.

Willem Jan Otten

Willem Jan Otten (1951) heeft een veelzijdig oeuvre op zijn naam staan: hij schrijft poëzie, verhalend proza, toneel, kritieken en essays. Behalve de PC Hooftprijs en de Constantijn Huygensprijs werd hij onder meer bekroond met de Libris Literatuur Prijs (Specht en zoon). Hij kreeg een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht vanwege zijn belang voor het zichtbaar maken van levensbeschouwelijke en religieuze thema’s.

 

HET MADRIGAALKOOR MUZIEKSCHOOL ZEELAND

De viering van het 25-jarig jubileum van destijds de Zeeuwse Muziekschool vormde in feite de aanleiding tot de oprichting van het Madrigaalkoor Muziekschool Zeeland. Bij deze gelegenheid werd namelijk een langspeelplaat uitgebracht, waarop leerlingen stemvorming een vocale bijdrage brachten. Toen ontstond het idee om een kamerkoor op te richten, wat in 1984 werkelijkheid werd.

Het koor kent dus al een lange voorgeschiedenis van bijna veertig jaar. Was men in aanvang vooral gericht op het zingen van madrigalen, nu is het repertoire heel breed. Wel zoekt men steeds uitdagingen door nieuwe wegen in te slaan of oud repertoire vanuit hedendaags perspectief te belichten. Evenals koorleden komen en gaan, is dat ook het geval bij de dirigenten. Inmiddels stuurt dirigent Anton de Kort al geruime tijd de zeer gemotiveerde zangers aan in hun muzikale zoektocht.

Het koor, bestaande uit vijf sopranen, vijf alten, vier tenoren en vier bassen, verzorgde vóór de coronapandemie concerten in heel Zeeland, vaak a capella maar ook met piano- en orgelbegeleiding. Regelmatig werd geconcerteerd met medewerking van solisten en orkestbegeleiding, zoals met strijkersensemble Con Legno en TY Zeeuws Kamerorkest.

Gedurende de coronatijd lagen echter alle activiteiten noodgedwongen stil.

Het literair gesprek met Willem Jan Otten op zondag 3 april in de Grote Kerk in Veere vormt het startpunt van een nieuwe cyclus van optredens. Het repertoire tracht de veelzijdigheid van het koor te belichten met een diverse keuze van koorwerken, soms herkenbaar maar zeker ook verrassend.

Programma

Willem Jan Otten

Musici

Madriigaalkoor

Datum en tijden
Datum
03/04/2022
Deuren open 15:30
Aanvang 16:00
Afgelopen 18:00
Locatie

Grote Kerk Veere

Tickets
Regulier ticket € 15.00
PZC abonnees € 10.00
Vriend Gratis