Het eerste event van de Vrienden van de Grote Kerk Veere. Met spreker Tobias van Gent, auteur van het bekroonde boek ‘De slag om de Schelde’ én lid van het comité van aanbevelingen van de gelijknamige bioscoopfilm
Terug naar de agenda

Graag nodigen wij u uit voor Vrienden ontmoeten Vrienden, een nieuw event exclusief voor de Vrienden van de Grote Kerk Veere. Het event vindt plaats op dinsdag 5 oktober vanaf 17.30 uur in de Grote Kerk Veere.

  • Gert-Jan de Koster, algemeen directeur van de Grote Kerk Veere, praat u bij over de ontwikkelingen binnen de Grote Kerk en René Molenaar, commissielid van de Vrienden van de Grote Kerk Veere, zal u een update geven over alle activiteiten rondom de Vrienden van de Grote Kerk Veere
  • Tobias van Gent, auteur van het bekroonde boek ‘De slag om de Schelde’ én lid van het comité van aanbevelingen van de gelijknamige bioscoopfilm, trakteert ons vervolgens op een lezing over dit onderwerp. Op zijn kenmerkende bevlogen manier van spreken en voorzien van interessant beeldmateriaal neemt hij ons mee in zijn verhaal.

Daarnaast is er gelegenheid om met elkaar te netwerken en is er een mogelijkheid voor een rondleiding door de Grote kerk. Uiteraard doen we dit onder het genot van een hapje en een drankje.

Over de slag om de schelde 1944

De Slag om de Schelde is één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Toch is deze slag relatief onbekend, vooral buiten Zeeland en West-Brabant. Momenteel draait de gelijknamige speelfilm in de Nederlandse bioscopen. Tobias van Gent zit in het comité van aanbevelingen van deze film én heeft het boek De slag om de Schelde geschreven, dat in 2020 de Zeeuwse boekenprijs gewonnen heeft.

Op 4 september 1944 vallen de haveninstallaties van Antwerpen vrijwel onbeschadigd in geallieerde handen. Door grote logistieke problemen na de snelle opmars vanuit Normandië is dit voor de geallieerden een enorme meevaller. Maar zolang Duitse kanonnen in de Scheldemonding de toegang tot de havenstad beheersen, hebben ze niets aan het bezit van de havens.

Hitler onderkent het strategisch belang en geeft zijn troepen bevel tot de laatste man stand te houden. Het 1e Canadese Leger krijgt opdracht de Duitsers uit de Scheldemonding te verdrijven. In het najaar van 1944 worden Zeeland en het westen van Noord-Brabant het toneel van een even heroïsche als bittere strijd, die op 8 november 1944 wordt beslecht met de capitulatie van Walcheren.

Als een paar weken later de mijnen in de Westerschelde zijn geruimd en de eerste konvooien de haven van Antwerpen bereiken, zijn de bevoorradingsproblemen voor de geallieerde strijdkrachten voorbij en is de Duitse nederlaag in West-Europa onvermijdelijk geworden.

De gevolgen van het oorlogsgeweld zijn desastreus. Ruim vijfduizend soldaten en burgers overleven de Slag om de Schelde niet, duizenden raken gewond en hele dorpen en landschappen worden verwoest. De Canadezen ervaren de gevechten in Zeeland en West-Brabant als de meest bloedige van hun veldtocht in West-Europa.

Tobias van Gent is geïnterviewd door EenVandaag over zijn boek en de film. Klik hier om het interview te lezen.

Uiteraard wordt deze voorstelling georganiseerd met inachtneming van alle actuele maatregelen vanuit de overheid i.v.m. Covid.

Programma

Tobias van Gent

Datum en tijden
Datum
05/10/2021
Deuren open 17:30
Aanvang 18:00
Afgelopen 20:00
Locatie

Grote Kerk Veere

Tickets
Vriend gratis
Nog geen Vriend € 5.00