Er speelt veel in de wereld. Onrust in Groot-Brittannië door Brexit, het aftreden van Boris Johnson en het overlijden van the Queen. De Russische inval in de Oekraïne. En de invloed van de nieuwe wereldmacht China wordt ook hier steeds beter voelbaar. Een bron van inspiratie voor schrijvers. En voor de Grote Kerk Veere, PZC en boekhandel de Drvkkerij een aanleiding om de diepte in te duiken. Gedurende november organiseren zij drie literaire lezingen in de Grote Kerk Veere met schrijvers Tim de Wit, Lisa Weeda en Rob de Wijk over hun nieuwe boeken, respectievelijk ‘Wankel Koninkrijk’, ‘Aleksandra’ en ‘De nieuwe wereldorde’.
Terug naar de agenda

Zondag 13 november ontvangt Oscar Garschagen hoogleraar internationale betrekkingen en schrijver Rob de Wijk over zijn boek De nieuwe wereldorde in de Grote Kerk Veere. In een fascinerend betoog vol persoonlijke ervaringen betoogt Rob de Wijk dat de 2017 route van president XI – China is in 2049 de leider van de wereld – gaat lukken.

De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn ‘Chinese droom’ zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld. In een fascinerend betoog vol persoonlijke ervaringen betoogt Rob de Wijk dat dit gaat lukken. Als China het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence, zal het de wereldorde gaan bepalen. Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de eenentwintigste eeuw de eeuw van China. Daardoor gaat de westerse wereldorde met zijn vrijmarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop. Hoe dit tij te keren, wordt het belangrijkste vraagstuk van onze tijd.

 

Over Rob de Wijk

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv, columnist voor Trouw en medepresentator van Boekestijn en De Wijk op BNR-radio.

Datum en tijden
Datum
13/11/2022
Deuren open 15:30
Aanvang 16:00
Afgelopen 17:30
Locatie

Grote Kerk Veere

Tickets
Regulier ticket 15.00
Vrienden van gratis