Broeder Dieleman pakte zijn mobiele werkplaats/winkel op om een korte periode neer te strijken in de Grote Kerk Veere. Tijdens zijn residentie onderzocht hij de periode dat de kerk de functie van Bedelaarshuis had (1823 – 1827). Daarnaast maakte hij ter plekke een knipwerk.
Terug naar de agenda

Residentie broeder Dieleman in de Grote Kerk Veere

Jan de Prentenknipper is het thema van Broeder Dielemans laatste CD, die op nummer 27 in de Volkskrant top 40 beste albums van 2020 eindigde. Speciaal voor de residentie heeft hij archiefonderzoek gedaan naar de Grote Kerk Veere in de periode dat Jan de Prentenknipper leefde. Tijdens dat onderzoek vond hij verhalen van en over mensen die in de Grote Kerk Veere hebben gewoond. Die verhalen zal hij tijdens zijn residentie vertellen en verbeelden door middel van knipwerken, die hij op dezelfde ambachtelijke manier maakt als Jan de Prentenknipper dat 200 jaar geleden ook deed. De knipwerken blijven overigens na de residentie te bezichtigen in de kerk, want de verhalen horen bij de Grote Kerk Veere.

Wat kan je verwachten?

Een residentie op locatie waar Broeder Dieleman werkt aan zijn verhalen, zijn werken tentoon spreidt, contact onderhoudt met de bezoekers en een relatie aangaat met de omgeving. Ook verkoopt Broeder Dieleman ter plekke zijn prenten en neemt hij bestellingen in ontvangst, waarbij hij thema, beeld en tekst op aanvraag kan maken. Een mooi cadeau voor geboortes, jubilea en andere feestelijke of droevige gelegenheden.

De liefde is de eerste wet

Een van de centrale verhalen is het verhaal van Jan Huissoon aka de Prentenknipper of zoals hij zichzelf noemde: plaatsnijder, waar Broeder Dieleman al jaren onderzoek naar doet en die een belangrijke rol speelt op zijn laatste album “De liefde is de eerste wet”. Aan de hand van archiefvondsten over deze rondtrekkende 19e eeuwse volkskunstenaar schetst Broeder Dieleman een maar al te menselijk en universeel verhaal en verbindt het met de tijd waar wij in leven. Ook verwerkte hij deze verhalen in een tentoonstelling van prenten die de verschillende lagen in dit prachtige verhaal blootleggen en samen met wat al bijna een musical te noemen is deze geschiedenis tot leven wekt.

Datum en tijden
Datum
15/05/2021
Aanvang 15:30
Afgelopen 17:00
Locatie

Grote Kerk Veere