Het album 'De liefde is de eerste wet' van Broeder Dieleman is op de 27e plek geëindigd in het Volkskrant overzicht van de 40 beste albums van 2020. Wij zijn er trots op aan te kunnen kondigen dat Broeder Dieleman van 16 t/m 21 februari '21 zijn residentie zal houden in de Grote Kerk Veere.
Terug naar de agenda

Broeder Dieleman pakt van 16 t/m 21 februari ’21 zijn mobiele werkplaats/winkel op om neer te strijken in de Grote Kerk Veere. Tijdens deze korte residentie zal hij vanuit zijn alternatief Zeeuws Archief zijn vierdimensionale vertellingen brengen voor de bezoekers van de kerk. Door middel van voorwerpen, verhalen, geluiden en liedjes schept Broeder Dieleman een context voor verhalen uit het Zeeuwse verleden.

Wat kan je verwachten?
Een residentie op locatie waar Broeder Dieleman werkt aan zijn verhalen, zijn werken tentoon spreidt, contact onderhoudt met de bezoekers en een relatie aangaat met de omgeving. Daarnaast kunnen er optredens plaatsvinden, waarbij het onderwerp afgestemd wordt op de omgeving. Ook verkoopt Broeder Dieleman ter plekke zijn prenten en neemt hij bestellingen in ontvangst, waarbij hij thema, beeld en tekst op aanvraag kan maken. Een mooi cadeau voor geboortes, jubilea en andere feestelijke of droevige gelegenheden.

Handig om te weten
Tickets voor de residentie van Broeder Dieleman hoeven niet apart aangeschaft te worden. Broeder Dieleman is van 16 t/m 21 februari ’21 zo goed als doorlopend in de Grote Kerk Veere aanwezig. Als u voor een van deze data een ticket koopt voor een tijdslot voor de experience van de Grote Kerk Veere, heeft u automatisch toegang tot de residentie van Broeder Dieleman.

De liefde is de eerste wet
Een van de centrale verhalen is het verhaal van Jan Huissoon aka de Prenteknipper of zoals hij zichzelf noemde: plaatsnijder, waar Broeder Dieleman al jaren onderzoek naar doet en die een belangrijke rol speelt op zijn laatste album “De liefde is de eerste wet”. Aan de hand van archiefvondsten over deze rondtrekkende 19e eeuwse volkskunstenaar schetst Broeder Dieleman een maar al te menselijk en universeel verhaal en verbindt het met de tijd waar wij in leven. Ook verwerkte hij deze verhalen in een tentoonstelling van prenten die de verschillende lagen in dit prachtige verhaal blootleggen en samen met wat al bijna een musical te noemen is deze geschiedenis tot leven wekt.

De Grote Kerk in Veere is uitermate geschikt als locatie, omdat de eerste vriendin van Jan – Constantia de Prez – er vastzat nadat ze opgepakt was voor bedelen. Zwervers en sloebers werden er gevangen gezet toen de kerk een werkhuis genoemd werd en ook daarom is juist deze plek ideaal voor dit verhaal.

Met dit werk strijdt Broeder Dieleman tegen de heersende opvatting over provincialisme en de simplificatie van ons lokale en nationale erfgoed door politici en projectontwikkelaars.

Datum en tijden
Aanvang 16/02/2021 11:00
Afgelopen 21/02/2021 17:00