broeder Dieleman pakt zijn mobiele werkplaats/winkel op om neer te strijken op verschillende plaatsen binnen en buiten de provincie. Hij strijkt ook neer in de Grote Kerk Veere.
Terug naar de agenda

broeder Dieleman pakt de komende maanden zijn mobiele werkplaats/winkel op om neer te strijken op verschillende plaatsen binnen en buiten de provincie. Tijdens deze korte residenties zal hij vanuit zijn alternatief Zeeuws Archief zijn vierdimensionale vertellingen brengen voor de mensen van Nederland. Door middel van voorwerpen, verhalen, geluiden en natuurlijk liedjes schept broeder Dieleman een context voor deze verhalen uit het Zeeuwse verleden. Een van de centrale verhalen is het verhaal van Jan Huissoon aka de Prenteknipper of zoals hij zichzelf noemde: plaatsnijder, waar broeder Dieleman al jaren onderzoek naar doet en die een belangrijke rol speelt op zijn laatste album “De liefde is de eerste wet”. Aan de hand van archiefvondsten over deze rondtrekkende 19e eeuwse volkskunstenaar schetst broeder Dieleman een maar al te menselijk en universeel verhaal en verbindt het met de tijd waar wij in leven. Ook verwerkte broeder Dieleman deze verhalen in een tentoonstelling van prenten die de verschillende lagen in dit prachtige verhaal blootleggen en samen met wat al bijna een musical te noemen is deze geschiedenis tot leven wekt.

Wil je broeder Dieleman aan het werk zien tijdens zijn residentie? Koop dan van woensdag 4 t/m zondag 8 november een kaartje voor de Experience.

De Grote Kerk in Veere is uitermate geschikt als plaats, omdat de eerste vriendin van Jan: Constantia de Prez er vastzat nadat ze opgepakt was voor bedelen. Zwervers en sloebers werden er gevangen gezet toen het een werkhuis genoemd werd en ook daarom is juist deze plek ideaal voor dit verhaal.

Met dit werk strijdt broeder Dieleman tegen de heersende opvatting over provincialisme en de simplificatie van ons lokale en nationale erfgoed door politici en projectontwikkelaars.

Wat kan je verwachten?
Een residentie op locatie waar broeder Dieleman werkt aan zijn verhalen en zijn werken tentoon spreidt en contact onderhoudt met de bezoekers en een relatie aangaat met de omgeving. Daarnaast kunnen er optredens plaatsvinden, ook waarbij het onderwerp afgestemd kan worden aan de omgeving. Ook kunnen er ter plekke prenten gekocht worden of besteld worden met thema, beeld en tekst op aanvraag. Een mooi cadeau voor geboortes, jubilea en andere feestelijke of droevige gelegenheden.

Datum en tijden
Aanvang 04/11/2020 11:00
Afgelopen 08/11/2020 17:00