Broeder Dieleman pakt zijn mobiele werkplaats/winkel op om van 24 t/m 28 november neer te strijken in de Grote Kerk Veere. Tijdens zijn residentie zal hij onderzoek doen naar en ter plekke een knipwerk maken over de periode dat de kerk de functie van Bedelaarshuis had (1823 – 1827)
Terug naar de agenda

Residentie 24 t/m 28 november

Broeder Dieleman pakt zijn mobiele werkplaats op om van 24 t/m 28 november ’21 neer te strijken in de Grote Kerk Veere. Tijdens zijn residentie zal hij onderzoek doen naar en ter plekke een knipwerk maken over de periode dat de kerk de functie van Bedelaarshuis had (1823 – 1827) en fungeerde als werkhuis voor mensen met een beperking, bedelaars en zwervers.

Jan de Prentenknipper is het thema van Broeder Dielemans laatste CD, die op nummer 27 in de Volkskrant top 40 beste albums van 2020 eindigde. Speciaal voor de residentie heeft hij archiefonderzoek gedaan naar de Grote Kerk Veere in de periode dat Jan de Prentenknipper leefde. Tijdens dat onderzoek vond hij verhalen van en over mensen die in de Grote Kerk Veere hebben gewoond. Die verhalen zal hij tijdens zijn residentie vertellen en verbeelden door middel van knipwerken, die hij op dezelfde ambachtelijke manier maakt als Jan de Prentenknipper dat 200 jaar geleden ook deed. De knipwerken blijven overigens na de residentie te bezichtigen in de kerk, want de verhalen horen bij de Grote Kerk Veere.

Wat kan je verwachten?

Een residentie op locatie waar Broeder Dieleman werkt aan zijn verhalen, zijn werken tentoon spreidt, contact onderhoudt met de bezoekers en een relatie aangaat met de omgeving. Ook verkoopt Broeder Dieleman ter plekke zijn prenten en neemt hij bestellingen in ontvangst, waarbij hij thema, beeld en tekst op aanvraag kan maken. Een mooi cadeau voor geboortes, jubilea en andere feestelijke of droevige gelegenheden.

Handig om te weten

Tickets voor de residentie van Broeder Dieleman hoeven niet apart aangeschaft te worden. Broeder Dieleman is van 24 tot 28 november ’21 zo goed als doorlopend in de Grote Kerk Veere aanwezig. Als u voor een van deze data een ticket koopt voor de Experience, heeft u automatisch toegang tot de residentie van Broeder Dieleman. Klik hier om tickets te kopen. 

De liefde is de eerste wet

Een van de centrale verhalen is het verhaal van Jan Huissoon aka de Prentenknipper of zoals hij zichzelf noemde: plaatsnijder, waar Broeder Dieleman al jaren onderzoek naar doet en die een belangrijke rol speelt op zijn laatste album “De liefde is de eerste wet”. Aan de hand van archiefvondsten over deze rondtrekkende 19e eeuwse volkskunstenaar schetst Broeder Dieleman een maar al te menselijk en universeel verhaal en verbindt het met de tijd waar wij in leven. Ook verwerkte hij deze verhalen in een tentoonstelling van prenten die de verschillende lagen in dit prachtige verhaal blootleggen en samen met wat al bijna een musical te noemen is deze geschiedenis tot leven wekt.

Datum en tijden
Aanvang 24/11/2021 11:00
Afgelopen 28/11/2021 17:00
Locatie

Grote Kerk Veere