Het afgelopen jaar werd iedereen plotseling geconfronteerd met een vorm van isolement. Verplicht binnen zitten en je isoleren van de massa gaat de één beter af dan de ander maar in ieder geval weten wij dat de situatie tijdelijk is. Wat als je eenzaamheid geen einddatum heeft?
Terug naar de agenda

Grote Kerk Veere presenteert Dido en Aeneas: een nieuwe productie van één van de mooiste barokopera’s aller tijden. Met het Nationaal Jeugdkoor, orkest en vooruitstrevende makers van nu creëert Music Stages een eigentijdse opera die niet alleen muziekliefhebbers maar ook een nieuwe generatie publiek zal boeien. Dido en Aeneas is een heel toegankelijke opera, echt een klassieker, die oorspronkelijk gemaakt is voor jonge mensen en nu weer opgevoerd wordt door jonge mensen. Het is de eerste keer dat componiste Meriç Artaç en Stage director Peter Leung samenwerken – twee opkomende makers in het Nederlandse podiumkunstenlandschap.

Het afgelopen jaar werd iedereen plotseling geconfronteerd met een vorm van isolement. Verplicht binnen zitten en je isoleren van de massa gaat de één beter af dan de ander maar in ieder geval weten wij dat de situatie tijdelijk is. Wat als je eenzaamheid geen einddatum heeft? ‘When I am laid in earth.’ Deze schitterende klaagzang is een van de meest ontroerende momenten uit de geschiedenis van de opera. Purcells Dido en Aeneas vertelt het verhaal van koningin Dido en haar liefde voor de held Aeneas. Door betoveringen van heksen wordt ze van hem gescheiden en sterft ze aan een gebroken hart – maar niet voordat ze haar schitterende lied heeft gezongen. Componiste Meriç Artaç en schrijfster Julia-Beth Harris maakten samen met Peter Leung een eigentijdse proloog voor Dido en slaan daarmee een brug naar de eenzaamheid van nu.

Stage director Peter Leung en de talentvolle componiste Meriç Artaç werken voor het eerst samen om het eeuwenoude verhaal te herinterpreteren. Sopraan Irene Verburg vertolkt Dido, een danseres van De Nationale Balletacademie vertolkt haar jonge alter ego, Steven van der Linden zingt Aeneas en Elisabeth Hetherington vertolkt de rol van Belinda. Overige solo’s worden ingevuld door talentvolle zangeressen uit de Nationale Koren.

Regisseur Peter Leung over zijn samenwerking met componiste Meriç Artaç: I’m excited about this first collaboration with Meriç, it’s great to “meet” through Music Stages, as our paths haven’t directly crossed before. Creating something new together during this time is even more special in the current circumstances because we have to deal with limitations even more creatively than before. Meriç is a true maker, she’s willing to take risks and ask questions – these are important qualities that I find inspiring. Working together on the new prologue and observing her way of working has given me new insights into the world of composition

Uiteraard wordt deze voorstelling georganiseerd met inachtneming van alle actuele maatregelen vanuit de overheid i.v.m. Covid.

Ticketprijzen zijn inclusief 1 consumptie en ticketfee.

Uiteraard wordt deze voorstelling georganiseerd met inachtneming van alle actuele maatregelen vanuit de overheid i.v.m. Covid. De avond is seated en je hebt, naast je ticket, ook een coronatoegangsbewijs (volledige vaccinatie, negatieve sneltestuitslag of herstelbewijs) nodig. Die regel je eenvoudig via: https://coronacheck.nl/nl/

Deze productie is gerealiseerd met dank aan Prins Bernhard Cultuurfonds, Frits Lensveld Stichting en Cultuurfonds Zeelandia.

Michael Gieler dirigent en presentatie
Irene Verburg Dido
Steven van der Linden Aeneas
Elisabeth Hetherington Belinda
Sofia Faltas Sorceress

Nationaal Jeugdkoor met solisten
Wilma ten Wolde dirigent
Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest
Danseres van de Nationale Ballet Academie
Peter Leung regie

Datum en tijden
Datum
02/10/2021
Deuren open 19:15
Aanvang 20:00
Afgelopen 21:30
Locatie

Grote Kerk Veere

Tickets
Volwassenen 21+ € 24,00
CJP / Jongeren tot 21 € 20,00