Er speelt veel in de wereld. Onrust in Groot-Brittannië door Brexit, het aftreden van Boris Johnson en het overlijden van the Queen. De Russische inval in de Oekraïne. En de invloed van de nieuwe wereldmacht China wordt ook hier steeds beter voelbaar. Een bron van inspiratie voor schrijvers. En voor de Grote Kerk Veere, PZC en boekhandel de Drvkkerij een aanleiding om de diepte in te duiken. Gedurende november organiseren zij drie literaire lezingen in de Grote Kerk Veere met schrijvers Tim de Wit, Lisa Weeda en Rob de Wijk over hun nieuwe boeken, respectievelijk ‘Wankel Koninkrijk’, ‘Aleksandra’ en ‘De nieuwe wereldorde’.
Terug naar de agenda

Op zondag 6 november interviewt Jan van Damme journalist, presentator en schrijver Tim de Wit over zijn boek Wankel Koninkrijk in de Grote Kerk Veere.

Tim de Wit is als correspondent Verenigd Koninkrijk en Ierland voor de NOS en Trouw gevestigd in Londen en maakte de Brexit van dichtbij mee. Hij vestigde zich zeven jaar geleden als correspondent in het relatief rustige Londen. Wat volgde was een achtbaan aan politieke gebeurtenissen, intriges en vooral… chaos. Het land stond op zijn kop. En staat dat eigenlijk nog steeds. In het boek Wankel Koninkrijk kijkt De Wit onder de motorkap van het Verenigd Koninkrijk. En wat blijkt: het piept en kraakt aan alle kanten. Schotland wil weg, in Noord-Ierland rommelt het weer, Boris Johnson liegt er vrolijk op los en zelfs na de Russische invasie in Oekraïne worden oligarchen in Londen maar mondjesmaat aangepakt. De toekomst na Brexit is volledig ongewis. Tegelijkertijd hopen de Britten dat het allemaal wel losloopt. Als ze iets kunnen, dan is het improviseren. Voldoende voer voor een interessant gesprek.

Over Tim de Wit

De Wit studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en volgde een master Internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Een deel van die studie volgde hij aan de Universiteit van Wes-Kaapland in Kaapstad. Vanaf 2007 werkt hij voor de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) op de buitenlandredactie en als correspondent, achtereenvolgend in Zuid-Afrika, Duitsland en vanaf 2014 in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar hij per juli 2021 zijn correspondentschap beëindigde.

De Wit schrijft voor de dagbladen Trouw en Het Parool en werkt voor het televisieprogramma Nieuwsuur. Daarnaast maakt hij sinds 2019 voor de NPO samen met historicus Arend Jan Boekestijn de wekelijkse podcast Europa draait door. Vanaf januari 2022 presenteert hij samen met Sophie Derkzen het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1. En in juni 2022 bracht De Wit het boek Wankel koninkrijk uit!

 

Foto: Philip Spiering

Datum en tijden
Datum
06/11/2022
Deuren open 15:30
Aanvang 16:00
Afgelopen 17:30
Locatie

Grote Kerk Veere

Tickets
Regulier ticket 15.00
Vrienden van gratis