Wegens ziekte gaat het literaire gesprek met Lisa Weeda niet door op donderdagavond 10 november om 20.00. Uw ticket blijft geldig en er wordt naar een alternatieve datum gezocht. Wij houden tickethouders op de hoogte.
Terug naar de agenda

Er speelt veel in de wereld. Onrust in Groot-Brittannië door Brexit, het aftreden van Boris Johnson en het overlijden van the Queen. De Russische inval in de Oekraïne. En de invloed van de nieuwe wereldmacht China wordt ook hier steeds beter voelbaar. Een bron van inspiratie voor schrijvers. En voor de Grote Kerk Veere, PZC en boekhandel de Drvkkerij een aanleiding om de diepte in te duiken. Gedurende november organiseren zij drie literaire lezingen in de Grote Kerk Veere met schrijvers Tim de Wit, Lisa Weeda en Rob de Wijk over hun nieuwe boeken, respectievelijk ‘Wankel Koninkrijk’, ‘Aleksandra’ en ‘De nieuwe wereldorde’.


Donderdag 10 november gaat Jan van Damme in gesprek met Lisa Weeda, Volkskrant literair talent 2022, over haar boek Aleksandra in de Grote Kerk Veere. Lisa deed jarenlang onderzoek voor haar debuutroman Aleksandra. Hierbij deed ze de historische kennis op om in te zetten en het verhaal van haar 97-jarige oma los te maken. Zo werd het onderzoek de basis waarop ze haar roman kon bouwen, waardoor een spanning bestaat tussen fictie en werkelijkheid.

Lisa Weeda reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder Aleksandra naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd. Ze belandt in het paleis van de Sovjets, waar haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 wacht op Aleksandra. Na Aleksandra’s deportatie in 1942 naar Duitlsand heeft hij haar nooit meer gezien. Samen met Nikolaj dwaalt Lisa door het paleis, dit limbo waar ook Kolja zich schuilhoudt, en wekt ze de geschiedenis van haar Don Kozakken-familie tot leven.

Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.

Over Lisa Weeda

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Ze werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Aleksandra is haar debuutroman.

Wil je meer te weten over Lisa Weeda, luister dan deze podcast.

 

Foto: Geert Snoeijer

Datum en tijden
Datum
10/11/2022
Deuren open 19:30
Aanvang 20:00
Afgelopen 22:00
Locatie

Grote Kerk Veere

Tickets
Regulier ticket 15.00
Vrienden van gratis