Deze zomer gaat Folkert de Jong aan de slag als allereerste Kerkmeester. Vanaf 10 oktober is zijn werk te bewonderen: EX VOTO heeft hij het genoemd.
Terug naar de agenda

Ooit gevaren, nu gestrand: de Grote Kerk als omgekeerd schip

Bezoekers kunnen het hele jaar door de experience bezoeken, maar de Grote Kerk biedt ook een eigenzinnig cultuurprogramma. Kunstenaars worden uitgenodigd om zich te laten inspireren door onze eeuwenoude kolos. Het middenschip blijft leeg om te dienen als cultuurpodium voor nationale en internationale artiesten. Muziek, film, literatuur, dans en theater. En beeldende kunst.

Koop hier je tickets

 

Kerkmeester

Elk jaar mag één Kerkmeester het middenschip gebruiken voor een geheel eigen invulling. Voor de start van deze nieuwe reis hebben we Folkert de Jong uitgenodigd, om een reflectie te geven op de kerk. Deze wereldberoemde kunstenaar veroverde de kunstwereld met zijn surrealistische beeldengroepen. Zijn werk is energiek en kleurrijk, vol zwarte humor en soms macaber. Voor de Grote Kerk is hij aan de slag gegaan met was en kaarsvet. “Ik zie de Grote Kerk als een groot omgekeerd schip. Ooit heeft ze verre reizen gemaakt, nu is ze gestrand, leeg. Maar het water roept nog steeds. Ik wil iets brengen waarbij je kunt wegdromen. Over dat verlangen naar elders, fantaseren wat er nog meer achter de horizon kan zijn. Naar meer willen. En daar ook bang voor zijn.” Zijn werk is te zien tot en met 28 februari.

Lees hier meer over Folkert de Jong

EX VOTO

Een ex voto is een gebedsoffer.
Het vertrouwen in ex voto’s was vroeger in de scheepvaart groot. Het scheepsgilde doneerde modellen van werkelijke schepen aan de kerk, opdat god over het schip en haar bemanning zou waken.
In de Grote Kerk Veere hangt een armada van scheepsmodellen, die allemaal uniek zijn en toch één geheel vormen. Wat de koers is van deze ex-voto-vloot, of ze komen of gaan, dienen als smeekbede of dank; dat laat Folkert aan de toeschouwer over.

Lees hier meer over EX VOTO

Het project Kerkmeester is een coproductie met CBK Zeeland, met ondersteuning van het Mondriaan Fonds, BPD cultuurfonds, gemeente Veere en provincie Zeeland.

Datum en tijden
Aanvang 10/10/2020 10:00
Afgelopen 28/02/2021 17:00