Auteur Coen Verbraak spreekt met journalist Jan van Damme over zijn laatste boek en documentairereeks De Molukkers in Nederland – Een vergeten geschiedenis. De avond wordt omlijst met muziek van gitarist Rudy de Queljoe.
Terug naar de agenda

Een literair gesprek in de grote kerk

Grote Kerk Veere, PZC en boekhandel de Drvkkery organiseren in oktober en november vier literaire activiteiten. Een auteur gaat in gesprek met een journalist van de PZC. De avond wordt omlijst met muziek. 19 november praat Coen Verbraak met Jan van Damme over zijn laatste boek en documentairereeks De Molukkers in Nederland – Een vergeten geschiedenis. Eveneens te gast is de Molukse gitarist Rudy de Queljoe, die in de jaren 60, 70 en 80 in een groot aantal bands speelde, waaronder Dragonfly, Brainbox en Massada. De Queljoe kwam in de jaren 50 per boot naar Nederland en groeide op in het ‘Ambonezenkamp’ aan de Nadorstweg in Middelburg.

Let op: naar aanleiding van de meest recente Covid maatregelen zullen we onze deuren iets eerder openen, zodat u voorafgaand aan het gesprek een drankje kunt nuttigen. Na aanvang van het gesprek om 20.00 uur is er geen pauze meer gepland.

Over De Molukkers in Nederland

In De Molukkers in Nederland tekent Verbraak de levensverhalen op van drie generaties Molukkers in Nederland. In het voorjaar van 1951 kwamen 12.500 Molukkers per schip naar Nederland. Ze zouden hier maar tijdelijk blijven. Gaandeweg werd echter duidelijk dat ze niet zouden terugkeren naar hun thuisland. Ze werden aanvankelijk ondergebracht in kampen waaronder het beruchte Westerbork. Terwijl het merendeel probeerde er hier wat van te maken koesterden velen het verlangen naar huis.

Een groot deel had als KNIL-soldaat deelgenomen aan de Dekolonisatieoorlog en hun leven in de waagschaal gesteld voor Nederland – het land dat hen nu zo in de steek liet. Men voelde zich verraden een gevoel dat bij sommigen leidde tot gewelddadig verzet. Nu zeventig jaar na de aankomst van deze groep Molukkers vertelt Coen Verbraak de geschiedenis van deze bijzondere groep. De stemmen van drie generaties vertellen samen een indringend en aangrijpend verhaal.

Coen Verbraak

Coen Verbraak is onder meer bekend van zijn grote portretterende interviews (o.a. Volskrant, Vrij Nederland en tegenwoordig NRC Handelsblad) en maakt verschillende programma’s en documentaires op radio- en televisie, waaronder de bekroonde interviewreeks Kijken in de Ziel. In 2017 maakte hij de historische serie Wij willen leven! (over de Molukse kapingen) en in 2019 Onze Jongens op Java, waarvoor hij met Indië-veteranen sprak over de Dekolonisatieoorlog. In juli 2020 maakte hij een indrukwekkend tweeluik over Dutchbat in Srebrenica.

Uiteraard wordt deze voorstelling georganiseerd met inachtneming van alle actuele maatregelen vanuit de overheid i.v.m. Covid. De avond is seated en je hebt, naast je ticket, ook een coronatoegangsbewijs (volledige vaccinatie, negatieve sneltestuitslag of herstelbewijs) nodig. Die regel je eenvoudig via: https://coronacheck.nl/nl/

Programma

Coen Verbraak, Jan van Damme, Rudy de Queljoe

Datum en tijden
Datum
19/11/2021
Deuren open 19:15
Aanvang 20:00
Afgelopen 21:30
Locatie

Grote Kerk Veere

Tickets
Regulier ticket € 15.00
PZC abonnees € 10.00
Vriend gratis