Nieuwsarchief juli 8, 2020

Christo is overleden, de grote inpakkunstenaar. Ooit leefde het idee dat Christo naar Veere zou komen, om de kerk en misschien wel het hele stadje in te pakken. Iemand had zijn telefoonnummer, dat zou vast wel zo geregeld zijn. Maar het ging niet door, zoals zoveel plannen helaas niet gelukt zijn. Nu dreigt het tegenovergestelde: straks pakt de Grote Kerk de stad in. En heel Zeeland. Of ik enthousiast ben over de nieuwe plannen? Er staat nu een attractie van formaat, ik vind het geweldig wat er nu gebeurt. Ik ben misschien wat partijdig, want ik woon tegenover de kerk: als ik de gordijnen open doe dan is ie daar, altijd, onverwoestbaar. Ik hoorde er in de loop der jaren prachtige muziek. En geniet nog steeds van de verbaasde blik van nieuwe bezoekers: mensen zijn soms echt in verwarring door de verhoudingen, de sfeer, de geschiedenis.

 

Sommige elementen van de kerk leren we nu pas goed kennen. Zoals de betekenis van het stoomhuis, die ik al gekscherend ‘de sauna van Napoleon’ heb horen noemen. Was het een remedie voor de Zeeuwse koorts? Bedoeld om kleren te ontsmetten? Archieven worden nu pas goed digitaal doorzoekbaar, dus wie weet wat we nog ontdekken. En wie we allemaal nog ontdekken. Want je mag in de experience meewandelen met historische personages. En dat werkt ontzettend goed.
Veere heeft een bonte geschiedenis van kleurrijke figuren. Grote namen, maar natuurlijk ook ‘kleine luyden’. Veel mensen zijn op zoek naar hun roots. Piepklein Veere is een belangrijk kruispunt geweest voor een verrassend grote groep mensen. En hier in de stad staat dan nog steeds het echte woonhuis van oude familieleden. En kun je in de Grote Kerk zien waar die voorouders zijn getrouwd, en begraven.

 

Ik heb grote bewondering voor Studio Louter en het team van de kerk: de wandfilm en de torenprojectie zijn zeer indrukwekkend geworden. Hoog van kwaliteit, precies wat Veere vraagt. Jarenlang hebben we hier over gepraat. Gewikt en gewogen. En nu dreigt het dan eindelijk echt te gaan lukken. Misschien moeten we daar nog even aan wennen? Qua citymarketing hadden we namelijk best kunnen inzetten op ‘de mislukking van de Nederlandse geschiedenis’. Torenhoge ambities, vermalen door de tand des tijds. Het heeft ook iets heel sympathieks en ontroerends. Veere compenseert al die afschuwelijke pech met de schoonheid van de straatjes. In een heerlijk rustig groen. De verwondering over ons verleden. En de kunstzinnige blik, die falen transformeert tot nieuwe inspiratie: het zit allemaal in de experience. Opkomst, ondergang en wederopbloei. Het team heeft echt uitgepakt. En de kerk heeft mij, opnieuw, weer ingepakt.

 

Peter Blom is conservator van het Zeeuws Archief en buurman van de kerk. Samen met zijn vrouw Tiny schrijft hij een nieuw boek over de geschiedenis van de kerk.