Eeuwenoude verhalen via de nieuwste technologie

In de Grote Kerk komt erfgoed op een betoverende manier tot leven. Via 3D soundscapes, wervelende projecties en caleidoscopische animaties. Stap zelf de geschiedenis in en schrijf mee aan nieuwe verhalen.  

Weer terug in onze kerk: De Slinger van Foucault

Bij de verbouwing van de kerk in 2001 werd de oude slinger geschonken aan de Sint Nicolaaskerk te Brouwershaven. Kunstenaar Kees Wijker uit Middelburg maakte in opdracht van de Grote Kerk Veere een nieuw exemplaar.
In 1851 toonde de natuurkundige Léon Foucault voor het eerst ondubbelzinnig aan dat de aarde dagelijks om haar as draait en dat niet de zon om de aarde draait. Dit deed hij door een zware metalen bol door middel van een lange kabel aan het plafond van het Pantheon in Parijs te bevestigen.

Wanneer je de slinger in beweging zet, maakt deze een circulaire beweging. In Parijs- op het noordelijk halfrond – is dit met de klok mee. Deze slinger is 28 meter lang. De slingertijd (de tijd die nodig is om heen en weer te gaan) is afhankelijk van de lengte van de slinger. Deze doet er ongeveer 6 seconden over, of hij nu een grote of een kleine uitslag maakt, steeds is deze tijd het zelfde. Op diverse locaties in ons land en in de wereld hangen uitvoeringen van de beroemde slinger van Léon Foucault.

Val voor Veere

Laat je verrassen door een wervelende animatie, geïnspireerd door de kunstenaars die Veere nieuw leven gaven. Na 1860 veranderde Veere langzaam in een spookstad. Maar tientallen schilders raakten verliefd op de stille straatjes en de mooie ligging aan het water. Duik diep in hun schilderijen en laat je meevoeren door de penseelstreken en het unieke Zeeuwse licht. Een caleidoscopische ervaring. De kerktoren is vanwege onze beschermde vleermuizen in de wintermaanden gesloten, de vloerprojectie is daarom te zien van 30 maart tot 1 oktober.

Leg 500 jaar af in een mum van tijd

Eb en vloed. Het komen en gaan van de seizoenen. Het verstrijken van de tijd, in geluk en rampspoed. Laat je meevoeren door vijfhonderd jaar historie van Veere en de Grote Kerk. Een indrukwekkende projectie op de eeuwenoude kerkmuur. Een verhaal vol heldenmoed, tragiek en transformatie. 

Kom trouwen in de Kerk 

In de Grote Kerk trouwde de Schotse prinses Mary Stewart met Wolfert van Veere. Zij was twaalf. Hij was veertien. Door de bruiloft van de twee tieners groeide Veere uit tot een rijke handelsstad. Zou jij ook ja durven zeggen op een ongewisse toekomst? In de Grote Kerk kun je alvast oefenen. Wij zorgen voor een spectaculaire jurk.  

Koortsdromen en hallucinaties 

Tijdens de Franse tijd was de Grote Kerk een militair hospitaal. De Fransen verbouwden de kerk grondig en voegden vier verdiepingen toe. Op de begane grond was de paardenstal. Daarboven lagen de gewonde soldaten van NapoleonDurf jij omhoog te klimmen naar de verdwenen verdieping? Dankzij de soundscape met 3Dgeluid waan je je middenin de drukke ziekenboeg. Tussen de soldaten, zwevend op het randje van de dood.  

Schrijf je vrij met Nescio 

Nescio is het pseudoniem van Frits Grönloh. Toen hij nog geen schrijver was reisde hij van Amsterdam naar Zeeland voor een retraite. In 1908 logeerde hij twee weken in Veere. Urenlang zat hij op het dak van de kerk om van het uitzicht te genieten. Veere was voor hem het ‘Nirwana’, hier werd ook zijn geliefde boek De Uitvreter geboren. Neem plaats aan Nescio’s schrijftafel en laat je inspireren tot het beschrijven van je mooiste herinneringen.

Gries de Mummiekat 

De Grote Kerk heeft vele huisdieren: zo wonen er 450 vleermuizen, op een eigen verdieping hoog bovenin de kerk. De vleermuizen zie je niet. Maar als je het durft kun je wel Gries bekijken, de kat van de Grote Kerk. Deze mummiekat was te koop in een antiekzaak in Utrecht en zou een middeleeuws bouwoffer zijn geweest. Maar is dat wel waar? Speur mee en ontrafel het mysterie van onze huiskat 

Archeologie en erfgoed 

Aan elke muur, aan elke pilaar kun je zien dat de Grote Kerk van Veere zware tijden heeft gekend. De Gotische kerk zou een toren krijgen van honderd meter. Maar de bouw staakte al in 1521. De Grote Kerk overleefde een grote brand, bombardementen, plunderingen en zware stormen. Maar ondanks of juist door al die rampspoed blijft ze imposant. Met een rudimentaire, sobere schoonheid. Tijdens de verbouwingen kwamen nieuwe archeologische vondsten aan het licht. Ontdek het verhaal van de Hugenoten en bekijk de fundamenten van een stoomhuisEn zoek in het trappenhuis naar de inscriptie uit 1629.