fbpx

Alle ruimte voor verbeelding

De Grote Kerk Veere is een lege kerk vol verhalen. Met alle ruimte voor verbeelding. We werken toe naar de grote heropening in juni 2020: dan presenteren we de historische beleving, gemaakt in samenwerking met Studio Louter. Maar tot die tijd zitten we niet stil. In de tussentijd gaan we aan de slag met storytelling, zoeken we een team van vrijwilligers en zijn er ook al concerten, rondleidingen en tentoonstellingen te zien.

De nieuwe Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere ontvouwt nu haar plannen. De eerste stap is gezet met een muziekfestival rondom Amsterdam Sinfonietta, een festival dat ook volgend jaar weer terugkomt. Naast deze cultuurprogrammering kunnen bezoekers de toren beklimmen en uitkijken tot Rotterdam en Zeebrugge. Via een steeds wisselend stadscuratorprogramma geven we ruimte aan lokale initiatieven op het gebied van kunst, cultuur, verhalen vertellen en ontmoeting.

Een lege kerk vol verhalen

De kerk is gesticht in 1342, als Onze Lieve Vrouw Ter Sneeuw. Ze werd verbouwd tot Gotische kruisbasiliek, met een toren die honderd meter hoog moest reiken. Het ontwerp was van de bekende bouwmeesterfamilies Spoorwater en Keldermans, die ook verantwoordelijk zijn voor de kathedraal van Mechelen, het Markiezenhof in Bergen op Zoom en de stadhuizen van Leuven en Middelburg.

De kerk was symbool voor de ambities, het lef en het doorzettingsvermogen van het gewest Zeeland. Maar de toren werd nooit afgebouwd en de kerkschatten verdwenen in de loop der tijd. Wat rest is een lege kerk, die echter vol zit met verhalen. Hoe zwaar ze ook beschadigd werd, ze bleef vers drinkwater bieden aan Veere via het kolossale dak. De muren bleven staan en gaven onderdak aan gewonde soldaten, aan het vee dat moest vluchten voor inundatie en watersnood. En nu biedt de kerk onderdak aan kunst en cultuur en nieuwe ontmoetingen.

In het kleine, pittoreske Veere ligt een kolossale kerk. Wie heeft deze gebouwd, waarom zijn de ramen dichtgemetseld? Veere is een heerlijk plekje om historie te beleven. In museum Veere, wandelend op de vestingwerken van Napoleon. Met overal terrasjes, fietsroutes, galeries en restaurants.

De Grote Kerk Veere was bijna verkocht en gesloopt, maar werd na boze protesten van kunstenaars en wetenschappers het eerste rijksmonument van Nederland. En biedt nu alle ruimte voor verbeelding.

De drie pilaren van de Grote Kerk

Het nieuwe concept van de Grote Kerk heeft drie lagen: we willen een gastvrije plaats zijn voor de vele toeristen die Zeeland bezoeken. We maken de Zeeuwen trots op hun roerige geschiedenis en landschap, dat zo mooi te bekijken is vanaf onze kerktoren. En de Grote Kerk programmeert een divers aanbod aan kunst- en cultuur en ontmoetingen. Eigen producties maar ook co-creaties.

De kerktoren van Veere heeft alles gezien. Ze moest honderd meter worden maar is nooit afgebouwd. Nu woont er een kolonie vleermuizen en kun je uitkijken tot Rotterdam en Zeebrugge. Studio Louter ontwikkelt samen met de Grote Kerk een historische beleving over de opkomst, ondergang en transformatie van de kerk en van Zeeland. Verwacht: mei 2020.

De Grote Kerk werkt samen met uiteenlopende partners en bewoners en wil een gastvrije plek zijn voor tal van activiteiten. De stadsprogrammeur haalt lokale verhalen op, zorgt voor ontmoetingen en nieuwe verbindingen. We geven ruimte aan lokale en regionale plannen en denken ook mee om deze op een spannende manier te realiseren.

Veere was een veerdienst en daarom zetten wij een cross-over cultuurprogramma op. Dwars door alle disciplines heen: muziek, beeldende kunst, film, literatuur, dans en theater. Met (inter)nationale partners zoals Amsterdam Sinfonietta en Maria Austria Instituut, die zich laten inspireren door de kolossale ruimte en de roerige geschiedenis van de Grote Kerk.

Translate »