Karin van Dam, kerkmeester

In de site specific installatie die Karin van Dam voor de Grote Kerk Veere maakte, combineert ze de geschiedenis van de kerk en Veere met nieuwe, innovatieve technieken. Breisels waarin wol en visdraad met elkaar verstrengeld raakten. Buizen voor afwatering en vormen te herkennen als boeien. Het werk is een labyrint waar je om- en doorheen kunt dwalen. Steeds zie je iets anders, of ontdek je iets meer.

Van 14 t/m 31 oktober 2021 werkte Karin van Dam in de Grote Kerk Veere aan haar nieuwste expositie. Je bent welkom om de kerk te bezoeken en een blik te werpen op ZWERK, WOL EN WATER.

Koop tickets

Zwerk, wol en water

Het bevatten van een ruimte zo groot als het middenschip van de Grote Kerk Veere doet iets met je verbeelding. Wat is hier geweest, en wat is hier gebeurd? Voor Karin van Dam werkt dat net zo. Met haar installatie probeert ze de ruimte opnieuw betekenis te geven. Door de verhalen van buiten naar binnen te halen. In abstracte vorm, zodat de betekenis van haar installatie voor iedereen anders kan zijn. Karin: “Het tot mijn beschikking hebben van zo’n monumentaal kerkgebouw als dat in Veere prikkelt enorm. De architectuur van dit gebouw, de overweldigende verticaliteit – voor mij begon het ontwerpproces daar. Een kerk richt zich tot de hemel, en dat wil ik met mijn installatie benadrukken. Zodat je als bezoeker diezelfde oneindigheid ervaart die mij overviel, de eerste keer dat ik de Grote Kerk Veere bezocht.”

Hieronder vind je het proces in beeld vastgelegd, we verwelkomen je graag in de Grote Kerk Veere.

Atelier opname van een aantal van de elementen die onderdeel zullen gaan zijn van de installatie.

Karin buigt zich over de patronen en het naaiwerk van de Boei-vormen die deel uit zullen maken van de installatie.

De ontwikkeling van het breisel op de breimachine in het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum in Tilburg, in samenwerking met breispecialist Damien Semerdjian.

De artist-in-residency van Karin van Dam is van start gegaan. Een aantal van de elementen die onderdeel uitmaken van de installatie hangen uit in de kerk om wat volume te krijgen.

Karin: ‘Het lijkt alsof de hoogte zich naar beneden duwt en zich laat afspiegelen op de vloer. Ook de invloed van de zee direct om de hoek raakt en vraagt om verstilling.’

Doordat Karin van Dam echt in de kerk aan het werk is verandert er elke dag iets. Niet alleen in haar ideeën, maar ook in Karins manier van kijken. De plek waar elementen komen te hangen, te staan of te liggen varieert van dag tot dag.

Karin van Dams artist-in-residency is inmiddels afgerond. Expositie ZWERK, WOL EN WATER is vanaf dit moment t/m 15 mei 2022 te bezoeken. Uitgebreide informatie over de installatie vind je via onderstaande button.

ZWERK, WOL EN WATER

Kerkmeester

De Kerkmeester is een oud beroep en was degene die de taak kreeg om te zorgen voor een kerkgebouw, het onderhoud, de accijnzen en/of het financieel beheer. Inmiddels is deze functie in onbruik geraakt en geeft de Grote Kerk Veere een nieuwe invulling aan deze rol.

De Grote Kerk Veere nodigt een kunstenaar van naam en faam uit om Kerkmeester te worden en het middenschip in te vullen naar eigen wens. Hierin krijgt hij of zij alle vrijheid.

Het project Kerkmeester is een coproductie met CBK Zeeland en is mogelijk gemaakt met dank aan Gemeente Veere, Provincie Zeeland, Toeristische Impuls Veere en Stichting Zabawas.