Welkom in de stadsnis en stadstuin

De Grote Kerk Veere heeft drie onderdelen: de Experience, het Cultuurpodium en het Stadsprogramma. We houden één nis vrij in de kerk voor dit stadsprogramma. We verzamelen oude en nieuwe verhalen en doen hier iets verrassends mee doen. Verhalen van, voor en door de buren van de kerk: Veerenaren en Veeristen, inwoners van Walcheren die houden van het stadje Veere. De kerk is altijd een plek van samenkomst geweest, van troost, herkenning en inspiratie. Die functie eren we met het Stadsprogramma.

Stadsnis

In de Stadsnis zetten we tafels en stoelen weg, om samen activiteiten te ondernemen. Een schrijfclub gebruikt de kerk voor rust en inspiratie, samen filosoferen, creatieve workshops of gewoon koffie of thee drinken: kom gerust met wensen, dan gaan we onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. Het doel: elkaar beter leren kennen. En misschien ook jezelf te verbazen, door iets nieuws te doen waar je misschien nooit aan had gedacht.

Vanaf 29 juni is de Veerse Verhalenkast van Veers Oogenblik te zien in de Stadsnis, er worden maandelijks objecten of kleine kunstwerken in de kast geplaatst die verbonden zijn aan een Veers verhaal. Het gaat om persoonlijke verhalen die ontroerend, grappig of interessant zijn omdat ze een inkijkje in Veere geven. Wij roepen Veerenaren op om verhalen te delen. Dat mogen lange of korte verhalen zijn. Ter illustratie mag er een bijpassend object in de kast geplaatst worden. Als er geen object voorhanden is maakt een Veerse kunstenaar een werk dat past bij het verhaal. De bedoeling is dat de verzameling verhalen groeit en aan het einde van het seizoen de kast gevuld is.

Veers Oogenblik bestaat uit de Veerse kunstenaars Femke van den Berg, Riet van Schaik en Marijke Leertouwer. Neem contact op met ons, stuur een e-mail naar; kunsthuisveere@kpnmail.nl
Het dak van de zijbeuk van de Grote Kerk Veere wordt gerenoveerd, de oude grijze leitjes die van het dak kwamen worden gebruikt voor een kunstproject. Veerse kunstenaars beschilderen de leitjes en de werken worden tentoongesteld in de Stadsnis van de Grote Kerk Veere. Het project van een Leien Dakje is een initiatief van kunstenares Daniëlla Kreiken en de leitjes zijn te koop in de kerk.

Stadstuin

De tuin van de Grote Kerk hoort ook bij het Stadsprogramma. Er is al een mooi begin gemaakt met het Stokrosarium, maar we dromen ook van een kruidentuin, sfeervolle lampjes en een picknickplaats. De tuin heeft geen hek en is altijd open: we stellen deze beschikbaar voor passende activiteiten die groen en gezellig zijn. Planten verpotten en stekjes uitwisselen, luisteren naar poëzie, even snel voor het eten wat tijm of rozemarijn knippen uit een moestuinbak: voel je welkom in de aanstaande stadstuin van de Grote Kerk Veere.

Wat is het stadsprogramma en stadmaken?

Stadmaken gaat over het mooier en inclusiever maken van je buurt, stad of streek. Door samen te komen, vragen te stellen en aandachtig naar elkaar te luisteren: hoe kijk jij naar de toekomst, wat maakt het leven zinvol? Wat kan er volgens jou beter, wat mis je in je directe omgeving? We gaan verhalen delen en ook weer nieuwe verhalen maken, door samen aan de slag te gaan op verrassende manieren. Je kunt stadmaken zien als community-art of buurtwerk, op een laagdrempelige en leuke manier. Onder leiding van een ‘stadmaker’ die elke twee jaar wisselt.

Meedenken, meedoen? Mail naar info@grotekerkveere.nl. Activiteiten binnen het stadsprogramma zijn gratis.

Iedereen heeft wel iets met de Grote Kerk Veere

De Grote Kerk Veere is meer dan een prachtig eeuwenoud gebouw. Het is een Experience en een Cultuurpodium, maar ook nog meer dan dat. De Grote Kerk Veere is ook een platform voor verhalen en ontmoetingen. Een platform waarmee we met de omgeving persoonlijke verhalen verzamelen, delen en van daaruit samen nieuwe projecten ontwikkelen. De uitkomsten daarvan, vormen de basis van het Stadsprogramma.

Dus vertel het ons. Wat maakt de Grote Kerk zo bijzonder? De Grote Kerk staat er al eeuwen, welke verhalen wil jij vertellen over de kerk en hoe is het om met zo’n stenen reus samen te leven? Heb je een herinnering, anekdote, idee, object, beeldmateriaal, lied of een gedicht dat je wilt delen? Had je als kind of heb je als volwassene een bepaalde fantasie over de Grote Kerk Veere? Wij willen het graag horen.

Stuur jouw verhaal, herinnering of idee in via onderstaand formulier, en we nemen binnenkort contact met je op.

    Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.